Jste zde

Domů » Malta

Ostrov Comino, 2. část

Část ostrova Comino
Autor: Shepard4711

Věž Santa Marija Tower je položená 70 metrů nad hladinou moře, 12 metrů vysoká, s hradbami, které jsou přibližně 6 metrů tlusté a stojí na zvýšeném podstavci, který je přibližně 8 metrů vysoký. Slouží jako vyhlídkový bod, odkud můžete dobře vidět ostrov Malta a zátoku "Blue Lagoon" (maltsky Bejn il-Kmiemen).

Již v roce 1416 se pokusil maltský lid se svým králem Alfonsem V. Aragonským postavit věž, která by jim poskytla včasné varování v případě invaze a nájezdu Turků, pirátů a pašeráků. O dva roky později král zvedl zvláštní daň z dovezeného vína, aby mohl projekt financovat. Finanční prostředky však putovaly do jeho vlastní kapsy a ostrov zůstal bez obrany na dalších 200 let. Věž byla nakonec postavena roku 1618 se čtvercovou základnou na jihovýchodní straně ostrova. Před tím, než byla v roce 2002 zrekonstruována a začala sloužit návštěvníkům jako rozhledna, byla v držení maltských ozbrojených sil.

Santa Marija Gun Battery, postavená v roce 1716, je veřejně přístupné obranné zařízení s několika historickými děly. Bylo postaveno ve stejnou dobu jako mnoho jiných baterií po celém pevninském pobřeží Malty. Je to půlkruhová stavba s řadou střílen s výhledem na moře, výzbroj původně zahrnovala čtyři železná děla. Baterie prošla rekonstrukcí v roce 1996 díky maltské společnosti Din l-Art Ħelwa.

Blue Lagoon (Modrá laguna) je 120 metrů široký průliv mezi Cominem a západně položeným pobřežním útesem s názvem Cominotto. Zde je voda průzračná jako křišťál a zbarvená do nejrůznějších odstínů tyrkysové barvy. Každý den sem přijíždí mnoho lodí s turisty, kterým se z vyvýšeného pobřeží otevře fascinující podívaná. Malebná zátoka s bílým pískem je také oblíbená u potápěčů, šnorchlistů a plavců.
Další pláže na Cominu jsou na St. Mary Bay (maltsky Ramla ta 'Santa Marija) a St. Nicholas Bay (maltsky Bajja San Niklaw).

Ostrov Comino je také oblíbenou lokalitou filmařů. Natáčely se zde tak slavné filmy, jako Trója s Bradem Pittem, Hrabě Monte Cristo (2002) anebo trosečnící s Madonnou v hlavní roli. Swept Away. Věž Santa Marija Tower představovala ve filmu o hraběti Monte Cristo vězeňskou pevnost D'If (ve francouzštině Château d'If), jejíž originál stojí v moři na jihu Francie.

Ostrov Comino - strážní věž St. Mary
Autor: Shepard4711
Geografie: 

Místo

Věž Santa Marija Tower 36° 0' 24.5664" N, 14° 19' 49.4472" E
Location

Itálie, Malta na FB