Jste zde

Domů

Jídlo a pití

Maltská kuchyně, 2. část

Maltský pokrm "Bragjoli"

Jsou to malé ruličky z křupavých plátků těsta, které jsou plněné různými delikátními náplněmi. Mezi ty nejoblíbenější se řadí se sýrem ricotta a vejcem. Někdo pak upřednostňuje masové náplně nebo z ančoviček. Velice oblíbené jsou hrachové náplně, které jsou skutečně delikátní. Pastizzi jsou k dostání prakticky na každém rohu a také v každém baru. Nejlépe chutnají horké, Malťané si k nim rádi dávají šálek kávy nebo čaje, servírovaný v nádobě ze skla.

Zajímavosti v Emilia Romagne

Emilia Romagna s autodromem

Umění a kultura

Italský region Emilia Romagna je opravdu bohatý na umělecké poklady. Dají se sem zařadit zejména města Bologna, Ferrara, Cesena, Parma anebo Reggio Emilia.

Renesanční dvůr města Ferrara zažil svůj první "boom" za vlády knížecí rodiny Este. Působivým zážitkem je studium kulturní historie regionu v knihovně v Ceseně, kde je uloženo více než 3.000 svazků dokumentujících celkový obraz kultury v tomto regionu.

Valle d'Aosta

Valle d'Aosta a vrchol Mont Blanc

Údolí Aosta (Valle d'Aosta) je autonomní oblastí se zvláštním postavením v Itálii. Region má rozlohu cca 3262 km² a bydlí zde kolem 130 tisíc obyvatel. Je tedy nejmenším regionem v Itálii, co se týče rozlohy i počtu obyvatel. Hlavním městem je Aosta.

Bologna

Bologna
Autor: uitdragerij

Na úpatí pohoří Apeniny, mezi řekami Savena a Reno, leží hlavní město regionu Emilia Romagna, Bologna. Stojí tu od roku 1088 nejstarší univerzita v Evropě, což je důvod, proč je město známé také jako "La Dotta" ("Město učenců“).

Málokde najdete takovou koncentraci umění a kultury, jako ve starém městě Bologni, takže město bylo v roce 2000 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Piemont, 3. část

Italský Piemont a město Murazzano

Jídlo a pití

Piemontská kuchyně je mezi gurmány něčím velmi zvláštním, je považována za stejně chutnou jako typická italská kuchyně, ale místní jídlo musí člověk tak nějak znovu objevovat. Kuchyně je rozmanitá a velice dbá na venkovské tradice, ale dá se tu dodnes pozorovat i francouzský vliv.

Geografie a historie regionu se odrážejí v různých pokrmech. Od jídel pocházejících ze země - "jídel chudých", přes jídla neobvyklá, až k jídlům francouzské kuchyně, tady je možné opravdu všechno.

Piemont, 1. část

Piemontské jezero Lago d’Orta v Itálii
Autor: Riessdo

S rozlohou téměř 25.400 km2 je region Piemont (v překladu "Na úpatí hor") po ostrově Sicílie druhým největším regionem v Itálii. Má přibližně 4,3 miliónu obyvatel a jeho hlavním městem je Turín. Region je rozdělen do osmi provincií: Torino, Alessandria, Asti, Cuneo, Novara, Biella, Verbano-Cusio-Ossola a Vercelli.

Stránky

Itálie, Malta na FB