Jste zde

Domů » Itálie

Florencie a zajímavosti, 1. část

Část italského města Florencie
Autor: ChrisYunker

Pravděpodobně žádné jiné město v Itálii není takovou směsicí umění, kultury, historie a sladkého života "Dolce Vita" jako Florencie, hlavní město Toskánska. V širokém údolí řeky Arno se nalézá perla zdánlivě nekonečného množství uměleckých pokladů, ale současně také kolébka renesance.

Region byl už v 8. století př.n.l. obýván Etrusky a na počátku 13. století se město stalo centrem italské obchodní moci. Na samý vrchol se dostala rodina Medicejů, a za Cosima staršího (vládl v letech 1434 - 1464) a Lorenza Velkolepého (1469 - 1492) byla ve městě ustanovena republika, jež se stala důležitým centrem podnikání, umění a vědy.

Druhá krátká zlatá éra Florencie nastala v období let 1865 - 1870, když byla hlavním městem Itálie. Během této doby došlo ve městě k podstatným změnám, poněvadž byl potřeba prostor pro nové vládní budovy.

V rámci zmíněných úprav došlo, mimo jiné, ke stavbě nových okružních cest na místech starých městských hradeb, podél řeky Arno vznikaly nové silnice a byl postaven vyhlídkový bod Piazzale Michelangelo, odkud je úchvatný výhled na Florencii.

Dnes je to pulzující město, které neztratilo své kouzlo navzdory valícím se davům mnoha turistů.

Historické staré město je od roku 1982 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V odůvodnění své žádost Florenťané uváděli, že je tu největší nahromadění všeobecně slavných uměleckých děl.

V roce 1321 zde byla založena univerzita, Evropský univerzitní institut a Accademia delle Arti del Disegno, jedna z nejstarších uměleckých škol na světě. Ve městě také sídlí hned tři akademická centra prvotřídního významu.

Dominantou města je bezpochyby katedrála Santa Maria del Fiore, která spolu s kostelní věží a baptisteriem vytváří jeden z nejkrásnějších architektonických souborů na světě. Stavby dosáhly svého jedinečného vzhledu díky bílému, zelenému a červenému mramoru, který byl použit při stavbě jakýmsi mozaikovitým způsobem.

Katedrála byla vysvěcena v roce 1436 po téměř 150 letech od začátku stavby a její masivní osmistranná kupole je dílem Filippa Brunelleschiho. Je třetí největší církevní stavbou v Itálii, po chrámu svatého Petra v Římě a po Milánské katedrále.

Před katedrálou se nachází ještě starší románské baptisterium (postavené v letech 1059 - 1128). Pozoruhodné jsou, vedle osmiúhlové architektury, zdobené bronzové dveře a mozaiky v interiéru.

Politickým centrem města je již od doby vlády rodu Medicejských náměstí Piazza della Signoria s palácem Palazzo Vecchio a světoznámou galerií Uffizi.

Určitě se vám vyplatí zajít si na toto majestátní náměstí, posadit se na chvíli do kavárny a pocítit ten všudypřítomný dech historie. Tady se nacházelo bývalé fórum republiky, lidé se zde scházeli k důležitým rozhodnutím, byl tu i oběšen kazatel Girolamo Savonarola a pak upálen v roce 1498.

Italské město Florencie s katedrálou
Autor: ChrisYunker
Italské město Florencie a jedna ze staveb
Autor: ChrisYunker
Část italského města Florencie
Autor: ChrisYunker
Geografie: 

Místo

Piazzale Michelangelo, Florencie 43° 45' 45.8928" N, 11° 15' 54.5256" E
Location

Itálie, Malta na FB