Jste zde

Domů » Itálie

Dějiny a umění Abruzza

Abruzzo a opatství Montecassino
Autor: Kliò

Hlavní město italského regionu Abruzzo, L'Aquila, se vyznačuje velmi pěknými občanskými i církevními stavbami z období středověku a renesance. Je známé též neobvyklým hradem ze 16. století, který je nyní využíván jako národní muzeum.

Důležité archeologické objevy z Abruzza si můžete prohlédnout v Chieti. Dějiny umění středověku přímo v regionu Abruzzo jsou neoddělitelně propojeny s historií klášterů. V langobardském období začali zakládat kláštery Benediktini, a to v opatství Montecassino, San Vincenzo al Volturno a Farfa, které za vlády Franků ještě nabylo na důležitosti.

V tomto italském regionu stále dominují stopy této umělecké a náboženské horlivosti a prakticky celé území je až do nejvzdálenějších koutů pokryto nesčetnými starými kláštery.

I pro všechny milovníky umění je Abruzzo opravdovým rájem. Po celém kraji najdete mnoho malých i velkých měst, která jsou domovem toho pravého umění od skutečných mistrů a s jejich mistrovskými díly.

Město L'Aquila náleží s mnoha svými náměstími, kostely a věžemi k nejvýznamnějším uměleckým centrům v Itálii. V roce 1288 byla za papeže Celestina V. postavena bazilika Collemaggio, která vás zaujme hned na první pohled díky své neobyčejné přední straně s červenými a bílými kameny.

O velké řemeslné zručnosti a technické dovednosti svědčí stavby o kousek dál na jih v místech Chieti a Vasto. Mnohými znalci místního prostředí jsou malé vesničky na planině Navelli, v údolí Aterno nebo v údolí Roveto prohlašovány za jakýsi tajný tip pro turisty.

Pro pastýřské kmeny mělo po po celá staletí velký význam poutní místo "Santuario di Ercole Curino", postupem času nahrazené krásným archeologickým parkem. Jestliže se už dostanete do Abruzza, v každém případě byste také měli navštívit kostel San Liberatore a Maielle v obci Serramonacesca, stavbu z období středověku.

Abruzzo je nejen turistickou atrakcí, protože je umístěné v krásné krajině, ale celý tento region nabízí také opravdu mnoho možností k návštěvám muzeí, kde se dozvíte ledacos o kultuře a historii.

Od Alfedena (Městské muzeum) k Farindole (Centrum pro pozorování kamzíků), od Opi (muzeum hudby) k Tagliacozzu (orientální muzeum), najdete prostě v Abruzzu celou paletu různých čtyřiceti muzeí.

K obdivování pak budete mít nejrůznější památky z minulosti a jiné zajímavosti, jako např. místní keramiku, kamzíky, rodiště slavných osobností a mnoho dalšího.

Četné a hodně navštěvované jsou také pláže letovisek podél abruzzského pobřeží. Jedním z nejznámějších takovýchto míst je Pescara, domov básníka Gabriela D'Annunzia, v jehož rodném domě je nyní umístěno malé, ale půvabné muzeum.

Region Abruzzo a vesnička Farfa
Autor: Alessandro P.
Geografie: 

Místo

Bazilika Collemaggio, L'Aquila 42° 20' 33.3996" N, 13° 24' 18.8748" E
Location

Itálie, Malta na FB