Jste zde

Domů » Itálie

Matera

Italské město Matera

Matera je město v jihoitalském regionu Basilicata, ve kterém žije kolem 60 tisíc obyvatel. Zároveň je hlavním městem stejnojmenné provincie.

Najdete ho asi 240 km východně od Neapole, 60 km jižně od Bari a 70 km západně od Tarenta. Město leží na krasové náhorní plošině Murgia nad hlubokým údolím Gravina di Matera.

Kdysi se tohle místo honosilo nelichotivým označením "národní hanba", pak ovšem bylo zařazeno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a bylo označeno za příklad bydlení, které je v dokonalé harmonii s ekosystémem.

Sassi a další zajímavosti

Je známé především díky své staré části a také díky některým jeskynním obydlím, tzv. Sassi di Matera. Ta pocházejí již z doby bronzové, a byla obývána až do začátku 50. let minulého století. Patří tak bezesporu k jedněm z nejstarších městských osídlení na světě.

Využívalo se v nich studní a důmyslného zavlažovacího systému z vápencového tufu. V průběhu času tady vzniklo více než 100 kostelů a klášterů. Po dlouhém období válek se město v roce 1043 dostalo do područí Normanů a stalo se královským sídlem. Zlatý věk pokračoval i za vlády Štaufů a rodu z Anjou a vydržel až do 17. století.

V polovině 20. století napsal Carlo Levi knihu "Kristus se zastavil v Eboli" (1944), která představila světu jeskynní osady a jejich katastrofální hygienické podmínky. Poté se místo stalo kulturní ostudou, že stále existují v Itálii lidé, kteří žijí v jeskyních.

Následně se rozhodlo o novém vybudování bytových domů a přemístění obyvatelstva do místních části La Martella, Venusio, Borgo Picciano A a Borgo Picciano B v padesátých letech.

V roce 1993 bylo ale Sassi zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO a od té doby tady cestovní ruch nabývá na stále větším významu. Mnoho z jeskynních domů - kostely a kláštery - bylo zrestaurováno a nyní slouží jako hotely, kavárny, umělecké ateliéry anebo tratorie.

Od okraje Graviny v severní části města je fantastický výhled na okolní horské osady. Mezi speciální pamětihodnosti patří skalní kostely San Pietro Barisano (z 12. století), Madonna delle Virtu, Santa Maria dell'Idris, San Nicola dei Greci s freskami ze 13. a 14 století, Cappuccino Vecchio a Cappuccino Nuovo.

Bazilika Dom Madonna della Bruna se stala dominantou starého města a z náměstí je dobrý výhled na městskou čtvrť Barisano. K dalším zajímavostem patří Torre Metellana, kostel San Antonio Abate nebo hrobka Panny Marie Angioli.

Castello Tramontano

Nad městem se tyčí Castello Tramontano, pevnost postavená za městskými hradbami na začátku 16. století Gian Carlo Tramontanem, hrabětem z Matery. Stavba neměla chránit město, ale spíše nad ním vykonávat kontrolu.

Hrad se svými třemi velkými věžemi leží na kopci, nazývaném "Lapillo", nad starou částí Matery. Hraběte díky vysokým daním místní lidé opravdu nenáviděli a tak ho 29. prosince 1514, když vyšel z katedrály, zabili na ulici.

Budova pevnosti tak zůstala nedokončená. Původně byly plánovány ještě další věže, jak je vidět z archeologických nálezů. Při vykopávkách byly také nalezeny velké podzemní zásobníky na vodu se sloupy a klenutými stropy. Archeologické nálezy tak podávají informace o tom, jak žili lidé v minulosti.

Okolí

Také v okolí Matery narazíte na mnoho malých kostelů, které byly vysekány do vápencového tufu a jsou vyzdobeny krásnými freskami. Byly většinou vybudovány v 8. století řecko-byzantskými mnichy a dnes tvoří Parco delle Chiese Rupestri.

Matera - pevnost Castello Tramontano
Autor: Basilicata
Město Matera v noci
Autor: Rickydavid
Geografie: 

Místo

Castello Tramontano 40° 39' 50.0004" N, 16° 36' 20.9988" E
Location

Itálie, Malta na FB