Jste zde

Domů » Itálie

Neapol a okolí

Itálie - Neapol
Autor: Zingaro

Co se vám vybaví jako první, když se řekne Neapol? Pravděpodobně odpovíte Vesuv. Jméno nejslavnější neapolské atrakce každoročně přitahuje plno návštěvníků. Nesmíte ale zapomenout na samotné italské město s milionem obyvatel, které toho nabízí více než jen jednoho spícího velikána!
Určitě vás potěší i ty nejjemnější písečné pláže a široká nabídka vodních sportů.

Mnoho lidí ve městě a jeho okolí se živí zemědělstvím. Pěstují zde vinnou révu, fíky, meruňky, hrušky, artyčoky, citrusové plody, rajčata a zeleninu. Neapolskou specialitou je mozarella z buvolího mléka, která je velice jemná a delikátní. Mozarella, rajčata a zelenina se také velmi často používají na pizzu. Pokud milujete tyto slané koláče, vězte, že Neapol je rodištěm pizzy! A to je další důvod k tomu, abyste toto město a jeho okolí poznali co nejvíce.

Největší zajímavostí je samozřejmě již zmíněný Vesuv, na jehož úpatí se rozkládá město. Mnoho lidí neví, že díky výbuchu sopky vzniklo další turisticky atraktivní místo. Kdysi dávno, v roce 79 n.l., totiž pohřbil výbuch vulkánu celé antické město Herkulaneum. Město sice upadlo v zapomnění, ale popel vše zakonzervoval a domy i se zařízením tak přečkaly dlouhá staletí. Archeologové se pustili do vykopávek v roce 1827 a zjistili, že Herkulaneum se dochovalo ve výborném stavu jako žádné jiné římské město.

V 80. letech minulého století objevili archeologové další skutečnou senzaci. Začali se zabývat zkamenělým přístavem, v němž odkryli několik místností. V nich objevili kostry lidí a dokonce i koně, kteří se pokoušeli utéct před horkou lávou. U jedné ženy se dokonce dochoval náhrdelník, který nosila.

Místní podzemí Napoli Sotteranea je další zajímavostí, kterou byste si při své dovolené neměli nechat ujít. Uvidíte zde nádrže, jeskyně, tunel z tufu a labyrint kanalizací. Měli byste navštívit také modrou jeskyni Capri, vilu Villa Cimbrone ve středověkém stylu, Národní archeologické muzeum anebo chrám Paestum. Pokud si chcete město prohlédnout z výšky, nasedněte na moderní lanovku Funicolore die Montesanto.

Italské podnebí je známé mnoha protiklady. V zimě můžete v Alpách lyžovat a v létě se můžete ve středomořském pásmu koupat. To platí i pro okolí Neapole. Během letní sezóny zde zažijete horké a suché počasí. Dle vašeho přání si můžete cestu do Neapole naplánovat na léto i na zimu. Pokud se chcete především koupat, bude nejlepší volbou doba od května do září.

Italská sopka Vesuv
Autor: toastbrot81
Antické město Herkulaneum
Autor: yashima
Neapolský chrám Paestum
Autor: Jeremy Weate
Geografie: 

Místo

Neapol 40° 50' 25.2528" N, 14° 15' 7.9812" E
Location

Itálie, Malta na FB