Jste zde

Domů » Itálie

Bari a okolí

Bari - přístav
Autor: gengish

Bari je hlavním městem regionu Apulie, kde žije více než 300 tisíc obyvatel. Zároveň je druhým největším městem jižní Itálie, hospodářským centrem celého regionu a v neposlední řadě je důležité i kvůli svému obchodnímu přístavu.

Město je pozoruhodné díky směsici orientálních a evropských vlivů architektury, které pocházejí již z doby tehdejšího arabského emirátu (v období let 847 až 871). Roku 1071 bylo město opět získáno Evropany (normanským vévodou Robertem Guiscardem) a během křížových výprav sloužilo jako důležitý výchozí bod pro polní tažení na východ. Roku 1087 se pak Bari stalo jedním z nejvýznamnějších poutních míst v celé Evropě, protože je tady od toho roku pohřben svatý Mikuláš.

Prohlídku Starého města je nejlepší začít u mohutné byzantsko-normanské pevnosti Castello Svevo v blízkosti přístaviště trajektů. Původní stavba byla postavena císařem Fridrichem II. v letech 1233 – 1240, ale až v 16. století se pevnost za vlády Isabelly Aragonské proměnila v palác.

Od katedrály San Sabino, jen pár kroků na východ od Castello Svevo, vede na sever cesta k poutnímu kostelu San Nicola, k "návštěvnickému magnetu" města. Poté, co byly ostatky svatého Mikuláše odvezeny z Myry v Malé Asii a dopraveny sem, byl vybudován roku 1087 kostel, vysvěcený v roce 1197. Mnoho částí zůstalo ovšem nedokončeno, např. věže západního průčelí. Tento kostel je považován za prapůvodní styl apulijského románského slohu. Zcela určitě se vyplatí návštěva města kolem 8. května, kdy se tady po několik dní slaví svátek svatého Mikuláše.

Určitě se též vyplatí návštěva jedné menší lokality, městečka Trani, asi 35 km severozápadním směrem na pobřeží. Kromě malebného starého městečka zde najdete majestátní baziliku San Nicola Pellegrino, vypínající se na ostrohu u přístavu. Zajímavá je také Molfetta mezi Bari a Trani, malé přístavní městečko s malebným starým městem, jehož domy jsou již sice částečně rozpadlé, ale postupně se opravují.

Návštěva hradu Castel del Monte, který se nachází asi 18 km od města a je zařazen na Seznam kulturního dědictví UNESCO, je opravdovým kulturním zážitkem. Stavba je také nazývána korunou Apulie a byla postavena v roce 1240 za císaře Fridricha II. Zdaleka viditelná osmiboká stavba se nachází na kopci, ve výšce 540 m nad mořem.

Možná bylo místo předurčeno jako letní sídlo, kdyby bylo určeno jako pevnost na obranu, nechyběly by zde zase určité obranné prvky. Historici dosud nepřišli na to, čím stavba v minulosti vůbec byla. Hrad bez kuchyně, zásobáren, stájí a obranného systému, ale architektonická oslava čísla osm, do dnešního dne se nezjistilo, k čemu stavba sloužila a vynořují se stále nějaké tajemné teorie.

Bari - jedna z ulic vedoucí ke katedrále San Sabino
Autor: gengish
Katedrála San Sabino
Autor: gengish
Pevnost Castello Svevo
Autor: gengish
Bazilika San Nicola
Autor: gengish
Hrad Castel del Monte

Místo

Castel del Monte, Apulie 41° 5' 3.0012" N, 16° 16' 17.0004" E
Location

Itálie, Malta na FB