Jste zde

Domů » Itálie

Umbria, 3. část

Vodopád "Mramorová Cascata"

Asi 7 kilometrů od města Terni v jihovýchodní části se nachází "Mramorová Cascata", asi 170 m vysoký vodopád, který byl zřízen roku 290 př.n.l. Římany, a jednou denně vám předvede opravdu jedinečnou přírodní podívanou. A daleko není také Ferentillo, kde můžete vidět ve středověké kryptě kostela San Stefano mumie, které samy o sobě sdělují své vlastní příběhy.

Ve Spoletu se pro změnu zase vydáte po stopách starých Římanů a prohlédnete si budovu "Casa Romana", antický zrestaurovaný dům ze 3. století př.n.l. Impozantní je i "Ponte delle Torri", 80 metrů vysoký most přes řeku Tessino, který byl používán Římany na dopravu zboží do Říma. Dominantou města je ale "Rocco Alborna", hrad, tyčící se na skále.

Region Umbria je známý hlavně svým olivovým olejem a černými i bílými lanýži, kteří se tady sbírají. Některé z místních receptů se datují až do doby Etrusků. Pokrmy z vepřového, hovězího, skopového a drůbežího masa a uzeniny se obvykle grilují na dřevěném uhlí nebo se pečou na rožni. "Mazzafegati" je například vynikající pikantní vepřová klobása s česnekem, pepřem a piniovými oříšky. Také byste měli vyzkoušet pokrm "Palombacci alla Perugina", v šunce zabalený a smažený holub, masovou polévku "Minestrone di carne" anebo "Porchetta perugina", silně kořeněný pokrm z pečeného selátka.

Rybí pokrmy tady nejsou až zas tak časté. Populární pochoutkou je ale např. polévka "Tegamaccio", připravovaná z různých druhů místních sladkovodních ryb. Mezi výjimečně chutné zeleninové pokrmy patří např. cipollata s cibulí nebo špagety "al tartufo" (s lanýži) nebo s houbami.

Mezi opravdové speciality se bezesporu dají také zařadit nugátem plněné pralinky s lískovými ořechy - "Baci Perugina". Dalšími vynikajícími dezerty jsou např. "Rocciata di Assisi" - pečivo plněné sušeným ovocem a namočené ve víně a pak také "Torcolo", olivovým olejem impregnované koláčky.
Nenechte si ani ujít Orvieto, bílé víno, které se pije sladké, ale i suché, pokud možno s kouskem ovčího sýra Caciotta nebo chleby "Pan pepato" (s pepřem) či "Pannociato" (s vašskými ořechy).

Geografie: 

Místo

Spoleto 42° 44' 2.8428" N, 12° 44' 33.0468" E
Location

Itálie, Malta na FB