Jste zde

Domů » Itálie

Řím a jeho památky

Řím a jeho památky
Autor: Dungodung

Řím, hlavní město Itálie a zároveň regionu Lazio, patří mezi nejoblíbenější městské destinace pro cestování v Evropě. Turisté z celého světa navštěvují město na řece Tibera s mnoha historickými památkami, kostely a muzei. Kromě toho tu můžete ochutnat vyhlášená italská jídla v mnoha místních restauracích.

Za antického období byl Řím po staletí politickým a kulturním centrem Evropy a byl zároveň považován za hlavní město světa. Na tuto epochu ještě dnes poukazuje mnoho historických památek. Mezi ty nejznámější patří Koloseum, římský amfiteátr v centru města, postavený v 1. století našeho letopočtu.

Místo Forum Romanum bylo centrem politiky, dnes zde můžete obdivovat pozůstatky paláců. Nejzachovalejší budovou dávných dob je asi chrám Pantheon s impozantní kupolí. Jen kousek od Říma, v malém městečku Ostia, jsou pozůstatky antického přístavu. Pokud máte rádi historii a nechcete se prodírat davy turistů, vyražte určitě sem.

Metropole ale nabízí nejenom antické památky. Ve městě stojí více než 1000 kostelů, ve kterých se stále konají bohoslužby, a to i v jiných jazycích než jen v italštině. Ve Vatikáně, v samostatném městském státě, sídlí papež, hlava katolické církve. I pro nekatolíky stojí Vatikán a vatikánská muzea jistě za návštěvu.

Slavnou baziliku svatého Petra je možné navštívit po celý rok. Kdo chce vidět na vlastní oči papeže, může ho spatřit každou neděli ráno, když káže v bazilice před modlitbou Anděla Páně a žehná přítomným poutníkům.

Řím a jeho památky
Autor: Dungodung
Řím - fontána di Trevi
Autor: xiquinhosilva
Řím - Pantheon
Autor: xiquinhosilva
Řím - pozůstatky Trajanského trhu
Autor: xiquinhosilva
Náměstí Piazza del Popolo
Autor: xiquinhosilva
Geografie: 

Itálie, Malta na FB