Jste zde

Domů » Itálie

Piemont, 3. část

Italský Piemont a město Murazzano

Jídlo a pití

Piemontská kuchyně je mezi gurmány něčím velmi zvláštním, je považována za stejně chutnou jako typická italská kuchyně, ale místní jídlo musí člověk tak nějak znovu objevovat. Kuchyně je rozmanitá a velice dbá na venkovské tradice, ale dá se tu dodnes pozorovat i francouzský vliv.

Geografie a historie regionu se odrážejí v různých pokrmech. Od jídel pocházejících ze země - "jídel chudých", přes jídla neobvyklá, až k jídlům francouzské kuchyně, tady je možné opravdu všechno.

V žádné jiné oblasti Itálie nenarazíte na takový počet druhů kvalitních sýrů, jako právě tady. Jeden z nejznámějších je Murazzano, placatý, malý a kulatý bochníček, vyrobený z ovčího nebo kravského mléka. Velmi chutná čerstvý s marmeládou nebo s celými ořechy, s paprikou a jako zralý je také lahůdkou.

Výborná je vyzrálá nebo vařená mortadella a ještě lepší je "ochucená“ vínem. Dalšími delikatesami jsou bezpochyby ve vlastní šťávě připravované salam `d la duja (malé vepřové párečky), vařené v hliněné nádobě nebo spalot, podle antického receptu vařená vepřová plec.

Až 6.000 € za jeden kilogram se platí za místní "diamanty" - lanýže. Ty rostou v horách Langhe v symbióze s kořeny dubu, lípy, topolu nebo vrby. Lanýže si můžete zakoupit ve specializovaných obchodech, čerstvé z trhu nebo na "lanýžovém veletrhu" v Albě. Kdo je někdy ochutnal, bude je prý vyhledávat znovu a znovu.

Také tu můžeme ochutnat četné speciality z klobás a salámů. Dalšími zdejšími kulinářskými výrobky, které dosáhly světového věhlasu, pak jsou ještě určitě např. gorgonzola z Novary, chlebové tyčinky Grissini z Turína, a v neposlední řadě i slavný dezert Panna cotta.

A co budete pít k těmto všem výborným pokrmům? Jako obvykle v Itálii samozřejmě víno, Piemont je jednou z jejích nejlepších vinařských oblastí. Nejznámější jsou červená vína Barolo a Barbaresco, Barbera nebo Dolcetto a bílá vína Gavi, Arneis nebo Furmentin.

Vína jsou využívána také při přípravě místních pokrmů. Například ke grilování se servírují rozličné masité pokrmy na červeném víně, ať už hovězí nebo zvěřina, jako např. Brasato al Barolo (v barolu nakládané, dušené hovězí maso), Lepre al sivè (marinované králičí maso dušené na víně) nebo Capretto arrosto (pečené kůzle s aromatickým kořením).

Doprava

Jen asi 20 kilometrů od centra města Turín se nachází letiště Aeroporto Internazionale di Torino v Caselle, kam létají desítky 17 leteckých společností. Také letiště v Miláně má dobré spojení s Piemontem.

Šesti různými dálnicemi je Turín propojen s hlavním evropským městy - do Milána dojedete asi po hodině jízdy, do Lyonu za tři hodiny a v Curychu jste autem za čtyři hodiny. V regionu funguje pět nádraží s mezinárodním spojením, a dá se sem také připlout lodí z přístavů Janov a Savona.

Geografie: 

Místo

Letiště Aeroporto Internazionale di Torino 45° 11' 30.3936" N, 7° 38' 33.7488" E
Location

Itálie, Malta na FB