Jste zde

Domů » Itálie

Turín

Noční italské městoTurín
Autor: dalbera

Turín (italsky Torino) je hlavní město regionu Piemont a nachází se v severozápadní části Itálie. Žije zde kolem 1 miliónu obyvatel a je jedním z největších průmyslových měst v Itálii s rozlohou kolem 130 km². Město hraničí na západě a na severu s Alpami a na jihu s vysočinou Monferrato. Je po městech Řím, Milán a Janov čtvrtým největším městem v Itálii.

Všude po městě zanechala svou stopu historie. V antice se v těchto místech nacházela osada Taurinů, potom římská kolonie, ve středověku pak byl hlavním městem vévodství Savojsko. V roce 1404 se stal univerzitním městem, pak se Turín stal hlavním městem království Sardinie a Piemont, v rozmezí let 1800 - 1814 patřil Francii, a konečně v 19. století se stal hlavním městem celého království Itálie. Město tak během své dvoutisícileté historie nikdy nezažilo žádnou fázi stagnace.

Hlavní město Piemontu je zřejmě za hranicemi nejznámější jako místo ředitelství firmy automobilky Fiat (Fabbrica Italiana Automobili Torino), která zde vznikla v roce 1899 a dodnes je stále jednou z nejznámějších automobilových značek v Itálii. Vzhledem k tomu že je Torino považováno mnoha lidmi za město automobilů, tak tady v žádném případě nesmí chybět ani automobilové muzeum.

Kromě automobilového průmyslu se město stalo jedním z nejvýznamnějších center pro sdělovací prostředky a technologie. V roce 2006 byl Turín dokonce dějištěm olympijských her a město je domovem fotbalového klubu Juventus, známému i pod názvy jako "Juve" nebo "Stará dáma“.

Zajímavosti a památky

S výškou 167 metrů je dominantou města a orientačním bodem stavba Mole Antoniellana, jedno z nejvýznamnějších děl Alessandra Antonielliho. Byla navržená původně jako budova synagogy a byla vystavěna v letech 1863 - 1889 jako tehdejší vůbec nejvyšší stavba Evropy. Ale protože se stavělo pořád dál a stavba byla větší a větší a později se vyčerpaly finanční zdroje, byla stavba prodána a dnes je tady Museo Nazionale del Cinema. V muzeu je možné shlédnout velkou sbírku filmového materiálu a skoro všechno, co se týká filmu.

Oblast odtud až k náměstí Piazza San Carlo pak tvoří barokní centrum města a odtud se napojuje ulice Via Po se svými arkádami a 18 km dlouhými chodbami, nejdelšími v Evropě. Na vlastní kůži tady zažijete neopakovatelnou atmosféru 19. století, kdy byl Turín hlavním městem království.

Historické jádro starého města zdobí staré vládní budovy Savojské dynastie a později i Italského království. Oficiální rezidencí Savojců byl palác Palazzo Reale, stojící vedle zbrojírny uprostřed náměstí Palazzo Madama. Najdete tu také zbrojnici, starou státní kancelář, vojenskou akademii a královskou mincovnu. Všechny budovy byly spojeny chodbami, což umožňovalo, že panstvo ani úředníci nikdy nemuseli opustit své bezpečné zařízení.

Mezi další zajímavosti, které byste si neměli v žádném případě nechat ujít, patří i kostel San Giovanni Battista (nynější katedrála), královský palác s jeho zahradami (dějiště mnoha koncertů a kulturních akcí), impozantní brána Porta Palatina - dříve hlavní vstupní brána do města a pravděpodobně nejvýznamnější příklad římské městské brány, a nejkrásnější a nejharmoničtější náměstí - Piazza San Carlo.

Část italského města Turín
Autor: dalbera
Turísnká budova Mole Antoniellana
Autor: dalbera
Geografie: 

Místo

Mole Antoniellana, Turín 45° 4' 8.0004" N, 7° 41' 35.0016" E
Location

Itálie, Malta na FB