Jste zde

Domů » Itálie

Jídlo a pití v Apulii a Abruzzu

Olivový olej Terra di Bari

Apulie (Puglia)

Jen stěží byste v Itálii našli území s tak velikou kulinářskou rozmanitostí, jako je Apulie. Region je také znám označením "sýpka Itálie", protože je odtud celá země zásobována pšenicí. Těstoviny a chleba tady hrají velmi důležitou roli.

Ačkoliv není Apulie nijak zvlášť bohatá na vodní zdroje, prosperují tady na pečlivě zavlažovaných pláních rajčata, cukety, brokolice, papriky, brambory, špenát, lilek, růžičková kapusta, fenykl a ostatní zelenina. V Apulii také pěstují ty nejrůznější druhy luštěnin.

Čerstvě ulovené ryby a mořské plody v Apulii nemohou samozřejmě také chybět téměř u žádného stolu, domácí "zboží" vytváří kulinářskou rozmanitost regionu.

Dalším pilířem regionu je pěstování a výroba olivového oleje (Collina di Brindisi, Dauno, Terra di Bari a Terra d'Otranto), Apulie je největším výrobcem této důležité potraviny v celé Itálii. Zelené zlato, jak se mu také říká, se ale neprodává pouze v obchodech italských, ale je také vyváženo do evropských zemí.

Jehněčí pokrmy v nespočetných variantách jsou v Apulii, podobně jako pokrmy rybí v dalších tisíci variantách, ochuceny zajímavým a výborným kořením a zeleninou z regionu. Téměř vše, co najdete na místních stolech, bylo vypěstováno nebo uloveno právě tady.

Neméně zajímavé jsou sýry ovčí, kozí, hovězí a dokonce i buvolí. Kolik potravin nebo nápojů, včetně mnoha druhů sýrů, vám tu jsou schopni nabídnout k ochutnání, to jde opravdu jenom stěží vyčíslit.

A nesmíme zapomenout ani na vína, k těm nejznámějším patří Castel del Monte (růžové a červené) a také Salice Salentino. Docela levná vína, jako např. Salentino rosso nebo rossato si můžete zakoupit v dobře zásobených obchodech.

Abruzzo

Místní kuchyně v Abruzzách se dá charakterizovat především používáním pestrého množství domácích surovin. Dnešní kuchyně se po staletí vyvíjela za využití sice jednoduchých, ale vysoce kvalitních surovin.

Základem mnoha jídel jsou nejrůznější místní bylinky s jejich pikantní a výraznou chutí. Sýr, ovoce a zelenina jsou jen malou ukázkou toho, co poskytuje místní zemědělská půda v Abruzzách. Nemluvě už ani o tom, jak chutné tu mají masité a rybí pokrmy.

Důvodem pro tak rozsáhlou škálu kulinářských specialit je mírné podnebí. Zcela zvláštní roli zde hraje i chov ovcí: jehněčí se sýrem a vejcem (agnello cacoi e uova) nebo na dřevěném uhlí grilované jehněčí (agnello alla brace) jsou důkazem hluboké tradice v chovu ovcí.

Spíše v pobřežní oblasti než ve vnitrozemí země se připravují pokrmy z mořských plodů, jako např. rybí polévka z Pescary.

Makarony "alla chitarra" jsou pravděpodobně tím nejslavnějším místním jídlem. Již se nevyrábějí pouze ručně ve stylu "žena v domácnosti", ale v úvahu přichází pochopitelně i výroba tovární.

Existují ovšem i další světově proslulé součásti místní kuchyně v Abruzzách, jako např. šafrán z Navelli, lanýže, klobásy Ventricina di Crognaletto nebo di Guilmi, či sladké pečivo Neole z Ortony.

Místo

Pescara (Abruzzo) 42° 27' 39.4308" N, 14° 13' 18.9516" E
Location

Itálie, Malta na FB