Jste zde

Domů » Itálie

Pescara

Italské letovisko Pescara

Pescaraje italské město v regionu Abruzzo, asi 210 km východně od metropole Řím. Je to zároveň hlavní město stejnojmenné provincie, ve kterém žije více než 120 tisíc obyvatel. 20 km dlouhé bílé písčité pláže činí z tohoto místa jedno z nejoblíbenějších přímořských letovisek na pobřeží Jaderského moře. Pescara je letní i zimní letovisko, ale nejvíce navštěvované je v letních měsících. Kromě pláže láká k procházkám i velký přístav.

Město je rozděleno stejnojmennou řekou na dvě části, severní část je relativně nová, rozvinula se v 18. století a je obzvláště vhodná k procházkám a k nákupům. Nachází se zde také námořní muzeum (Museo del Mare) na Porto Canale. Jižní část, tzv. Staré měst, byla postavena na zbytcích tvrze z 15. století a je ohraničena několika ulicemi mezi Via delle Caserne a Duomo San Cetteo.

Díky letišti a dvěma železničním stanicím se město stalo hlavním přepravním střediskem celého Abruzza a umožňuje snadné cestování do zemí Evropy. Dálnice vede nejen podél pobřeží, ale i přes Apeniny směrem do Říma.

V srpnu zde platí zákaz rybolovu pro mnoho ryb v Jaderském moři, proto někteří rybáři nabízejí také lodní výlety pro turisty na moře. Například na ostrovy Tremiti se dostanete i s mezipřistáním ve Vasto během asi 2 a půl hodiny. Během prvního nebo druhého sprnového víkend se koná rybářský svátek v přístavu a na moři.
Za návštěvu stojí také Mezinárodní jazzový festival v červenci.

V letech 1924 až 1961 bylo město dějištěm automobilového závodu Coppa Acerbo na okruhu Circuit. Roku 1957 se zde pořádala dokonce Velká cena Formule 1. Dne 19. května 2001 se stalo místo cílem prologu Giro d'Italia, vítězem se tehdy stal Rik Verbrugghe.

Nejslavnějším rodákem města je spisovatel Gabriele d'Annunzio (1863 - 1938), který se zde narodil 12. března. I vy dnes můžete navštívit jeho rodný dům, který je od renovace v 30. letech minulého století přístupný veřejnosti. Byl jedním z nejbarvitějších reprezentantů italské literatury, který se stal nejen spisovatelem, ale působil i jako pilot, politik anebo partyzán. Byla po něm nazvána také místní univerzita.
Po dalším rodákovi, spisovateli Ennio Flaiano, je nazvána mezinárodní cena Premi Internazionali Flaiano, která se uděluje v kategoriích literatury, divadla a filmu.

Geografie: 

Místo

Pescara přístav 42° 27' 55.0476" N, 14° 13' 50.1672" E
Location

Itálie, Malta na FB