Jste zde

Domů » Itálie

Veneto, 2. díl

Benátky - Canal Grande
Autor: dalbera

Euganské termální bazény v lázeňských městech Abano, Montegrotto Terme, Battaglia Terme a Galzignano Terme bezpochyby náleží k jedněm z nejvýznamnějších a nejstarších lázní v celé Evropě. Ve městě Asolo se nacházejí měšťanské domy z období středověku, renesance i baroka. V Padově pak objevíte krásné staré město a poutní místo mnoha poutníků, kteří tu již od 13. století navštěvují v kostele hrobku svatého Antonína.

S naprostou jistotou se dá ale říci, že nejnavštěvovanějším městem v celé Itálii jsou Benátky - město lásky. Město mnoha lagun nabízí k projížďce rozsáhlou síť malých kanálů, z nichž všechny postupně ústí do jednoho "Canal Grande" a po nichž snadno můžete prozkoumat celé město pomocí gondol. Najdete zde světově proslulé památky, zejména na náměstí svatého Marka, v němž se odráží v kteroukoli denní či noční dobu opravdu nezapomenutelné panorama města. Světoznámý je také každoroční benátský karneval. V roce 1987 bylo město zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Především milovníky umění a opery láká každý rok cesta do města Verona, na světoznámou scénu Arena di Verona. Každý, kdo se o tento obor někdy zajímal, se sem chce podívat a tak je město během celé festivalové sezóny zcela přeplněno. Kdo by také neznal smutný příběh Romea a Julie, jehož děj zasadil Shakespeare právě do tohoto místa.

Velmi známé je také slavné zimní středisko Cortina d'Ampezzo. Kromě lyžování si ale pozornost zaslouží také díky mezinárodním výstavám, veletrhům a kongresům, které se zde každoročně konají. Během léta je Cortina také ideálním výchozím bodem pro různé výlety do krásných sousedících hor - do Dolomitů.

Již v 18. století bylo Veneto známé svou kuchyní. Jedním z opravdu nejznámějších jídel byla již v 16. století polenta, které se připravovala z kukuřičné mouky. Je to druh lívance - jedno ze základních regionálních jídel.
Díky přístupu k pobřeží Jaderského moře je zde stále poměrný dostatek zásob ryb, měkkýšů a korýšů, které se dávají na stůl ještě čerstvé spolu se "soar", což je tradiční místní marináda, servírovaná místními obyvateli z lagun.

Olivový olej z tohoto italského regionu je přímo vyhlášený a jeho sláva dalece překračuje hranice Itálie. Z Benátska pocházejí výrobky z takových odrůd oliv jako např. Frantoio, Leccino, Pendolino, Maurino, dále víno Valpolicella nebo pálenka Grappa.
Celá benátská kuchyně se také vyznačuje různými druhy zeleniny. Jako dezert jsou často podávány "baicoli", velmi tenké sušenky a meruňkové špejličky.

Geografie: 

Místo

Padova 45° 24' 34.146" N, 11° 52' 33.6756" E
Location

Itálie, Malta na FB