Jste zde

Domů » Itálie

Umbria, 1. část

Skoro přesně v polovině "italské boty" se nalézá region Umbria. Rozprostírá se přibližně uprostřed italského vnitrozemí, východně od Toskánska. Region se skládá ze dvou provincií, z Terni a Perugie na severu, kde je zároveň stejnojmenné hlavní město Perugia. Na ploše cca 8456 km2 žije kolem 830 tisíc obyvatel.

Umbria nemá jako jediný italský region přímý přístup k pobřeží moře, zato ale disponuje opravdu rozsáhlými plochami lesů, vinic a též množstvím olivových hájů. Vzhledem k vysokému stupni zaměření na přírodu a také na staré tradice místních obyvatel, se tato italská část často nazývá "Zeleným srdcem Itálie".

Region charakterizují neobvyklé dubové lesy s olšemi a topoly na mnoha kopcích a také rozmanitá vegetace. Obzvláště na jaře se místní květena předvádí snad ve všech barvách. Zajímavé jsou horské scenérie na břehu řeky Nery a hukot vodopádů nedaleko Terni. Umbria má osm přírodních rezervací, např. pohoří Monti Sibillini anebo jezero Lago Trasimeno, což je čtvrtá největší vnitrozemská vodní plocha v Itálii. Umbrií se táhne pohoří Apeniny s až 2500 m vysokými skalními útvary a hlubokými údolími.

Vzhledem k poloze Umbrie ve vnitrozemí se jako nejlepší způsob strávení dovolené jeví pěší turistika. Krásné turistické stezky vedou údolím Valneriny a přes Monti Sibillini na východě, ale i na kopcích Valle Umbia. Zdatní sportovci se mohou vydat na náročný trek "Grande Escursione Appenninica", kde si rozhodně přijdou na své.

Horolezecké stěny jsou připraveny v horách Sasso di Pale, Monte Tezio, Monte Vettore a Ferentilla, krásné jeskyně, jako např. "Grotta del Chiocchio", lze navštívit u Monte Martani. Na mnoha horách se také provozuje závěsné létání a paragliding a na některých řekách v údolích pak kanoistika a rafting na divoké vodě. Umbrijská krajina je také výborná pro cyklistiku, jízdu na horském kole a jízdy na koni. V zimě se na Monte Sibillini a na dalších horách lyžuje i jezdí na běžkách.

Ačkoliv v Umbrii není přístup k moři, koupání a vodní sporty si tu také užijete, a to u jezera Lago Trasimeno, severozápadně od města Perugia. Trajektem se dostanete na dva ostrovy uprostřed tohoto jezera, Isola Maggiore a Isola Polvese, který je přírodní rezervací.

U jezera také narazíte na pestrou nabídku ubytování - kempy, malé penziony, rekreační domy anebo apartmány. Hotely a honosnější ubytování v Umbrii najdete především ve větších městech. A kdo by raději chtěl trávit svou dovolenou v přírodě, je tu další možnost, tzv." Agriturismo", kdy můžete přespat u typické místní rodiny na farmě.

Do Umbrie se dobře dostanete autem po různých silnicích. Pokud pojedete směrem na města Perugia, Assisi a Spoleto, myslete na to, že do těchto měst je v určitém období vjezd zakázán a budete tedy nuceni nechat své auto na parkovištích někde na okraji měst.

Geografie: 

Místo

Město Perugia 43° 6' 35.9964" N, 12° 23' 18.6576" E
Location

Itálie, Malta na FB