Jste zde

Domů » Itálie

Turín a památky, 2. část

Palazzo Madama

Palazzo Madama na náměstí Piazza Castello vypráví celou historii města Turín, hlavního města Piemontu. Byl postaven ve středověku na místě bývalé římské městské brány Porta Decumana jako pevnost, obě věže římské brány byly začleněny do pevnosti a můžete je obdivovat ještě dnes.

V 15. století byla pevnost přestavěna a doplněna dvěma věžemi. V následujících stoletích měnili postupně mocní vládcové pevnost na královské sídlo. Svůj dnešní název získala stavba v 17. století od dcery krále Jindřicha IV. Francouzského, která zde ráda pobývala.

V 19. století hrál Palazzo hrál důležitou roli v jednotě hnutí v Itálii. V letech 1848 až 1864 zde zasedal nejdřív severoitalský a později italský senát. Od roku 1934 zde našlo svůj domov antické muzeum Museo Civico d'Arte Antica. V období 1997 - 2005 byly dokončeny rozsáhlé restaurátorské práce, které znovu přinesly lesk této nádherné historické budově v Turíně.

Porta Palatina

Impozantní brána Porta Palatina se nachází u starobylých antických římských hradeb a je bezpochyby tím nejdůležitějším příkladem brány římského města. V minulosti to byl hlavní vchod do města Julia Augusta Taurinorum a dnes je to jedna z atrakcí města Turín.

Je složena ze dvou velkých šestnáctiúhelníkových věží, z nichž každá stojí na pravoúhlé základně, spojené dvojpodlažní strážnicí se dvěma řadami oken. Dodnes se ovšem dochovala pouze "Vysoká zeď" mezi věžemi, která má čtyři branky, dvě větší pro vozy s nákladem a dvě malé pro chodce. Dochovaly se ale také části nádvoří a část římských chodníků.

Podle pověsti tady měl přenocovat dokonce i první římský císař Karel Veliký po vítězství nad Langobardy u Klausenu. Naproti bráně Porta Palatina jsou dnes umístěny dvě repliky soch Caesara a Augusta.

Palazzo Carignano

Se stavbou paláce Carignano, jako vhodné rezidence pro rodinu Savojsko-Carignanského rodu, začal Emmanuel Philibert Amadeus, nejstarší syn Thomase Francise Savoye-Carignana. Práce začaly v roce 1679 podle plánů architekta Guarina Guariniho.

V letech 1848 až 1865 palác sloužil jako sídlo piemontského parlamentu, a se vznikem sjednoceného Italského království v roce 1861 musel být palác rozšířen. Poté, co se v roce 1865 stala hlavním městem Florencie, Palazzo Carigano ztratil svou funkci. Od té doby je sídlem několika institucí a kulturních zařízení.

Palác je mimo jiné místem narození italského krále Viktora Emanuela II.. To připomíná vlys uprostřed hlavního průčelí, navržený Carlem Ceppi, s nápisem QVI NACQVE EMANVELE VICTOR II.. Byl nainstalován v roce 1884, ale stylově zapadá do zbytku barokní fasády.

Stavba má výrazné zvlněné průčelí z cihel, pozoruhodné jsou fresky Stefano Legnaniho, nazývané "Legnanino". Na jedné straně je palác obrácen k náměstí Piazza Carignano a na druhé straně na Piazza Carlo Alberto.

Santa Maria del Monte

Kostel Santa Maria del Monte je zasvěcen Panně Marii a stojí na vrcholku Monte dei Cappuccini, budete tak mít nádherný výhled na město. Byl postaven podle návrhů Ascania Vitozziza poté, co se v roce 1583 vévoda Carlo Emanuele rozhodl postavit kostel pro kapucínské mnichy. Se stavbou se započalo v roce 1584, vysvěcen byl roku 1656.

Budova má středový půdorys v podobě řeckého kříže a zakrývá ho kopule ve tvaru osmibokého válce. Pozoruhodný je hlavní oltář, který byl vytvořen Carlem a Amedeem Castellamontem (1634 - 1637).

Kostel se "proslavil" roku 1980 i za hranicemi, kdy z něj byla ukradena socha "Madony s dítětem". Hned vedle se nachází Národní horské muzeum, Museo Nazionale della Montagna "Duca degli Abruzzi", jedna z dalších atrakcí ve městě.

Turínský palác Palazzo Carignano
Autor: mastino70
Turínský kostel Santa Maria del Monte
Autor: Greenery
Geografie: 

Místo

Palazzo Madama, Turín 45° 4' 14.916" N, 7° 41' 8.4012" E
Location

Itálie, Malta na FB