Jste zde

Domů » Itálie

Sporty v Itálii

Italské fotbalové hřiště

Azzurri. Typická azurově modrá je barvou italských národních týmů ve všech sportech a sportovních akcích. Pojem je tak rozšířený, že to není jen barva dresů, ve kterých soutěží italské týmy, ale sportovci tak označují i sami sebe. "Azzurri" jsou nazýváni také fotbalisté, kteří pro Itálii získali v roce 2006 čtvrtý titul mistrů světa. Fotbal je bezesporu nejpopulárnějším sportem v Itálii.

Také v jiných kolektivních sportech má Itálie vynikající národní týmy s mnoha fanoušky a aktivní sportovce. V basketbalu vyhráli dva evropské šampionáty a dvakrát získali olympijské stříbro. Italští volejbalisté patří se čtyřmi vítězství na Mistrovství světa a šesti na Mistrovství Evropy ke světové špičce.

Další oblíbené kolektivní sporty jsou vodní pólo (tři olympijské tituly pro mužský tým, jeden pro ženský) a již několik let i ragby. Ze sportů pro jednotlivce vynikala italská země vždy v šermu, jízdě na kole anebo v plavání. Ale většina Italů sdílí nadšení pro motoristické sporty. Mnohé závodní týmy, jako např. Ferrari, se zapsaly do historie motocyklových a automobilových závodů.

Pro ty, kteří sporty nejen sledují ale i aktivně provozují, je v nabídce mnoho neuvěřitelně rozmanitých "hřišť": Od moře až po hory, země má něco pro každého. Horolezci, lyžaři, námořníci, golfisté, milovníci extrémních sportů: Ti všichni zde mohou najít ideální podmínky pro svůj oblíbený sport a udržovat se tak neustále v kondici.
V Itálii se nachází mnoho významných sportovních středisek Evropy. Jen málokde je možné provozovat všechny druhy letních i zimních sportů, jako právě zde.

Podlouhlý tvar pomyslné italské kozačky dopřává pevnině tisíce kilometrů pobřeží. Dlouhé písečné pláže u Jaderského moře, zapomenuté pláže na Palmové riviéře a jemné "karibské" pláže na pobřeží Kalábrie dávají možnost volby každému, kdo by zde chtěl strávit svou dovolenou.

Téměř všude se setkáte s bohatou nabídkou vodních sportů jako je surfování, jízda na vodních lyžích, ale také třeba plachtění a to nejen na pobřeží, ale také na velkých jezerech jako je třeba Lado di Garda nebo Lago di Como. Rybaření je povoleno jak v řekách na severu Itálie, tak také ve Středomoří. Sardinie, Sicílie, ostrovy Tremiti, Neapolský záliv, Toskánské pobřeží i břehy Jaderského moře jsou pravým rájem pro potápěče a milovníky podmořského světa i plavání.

Na celém území najdete špičková golfová hřiště od Lombardie a Trentina na severu přes Toskánsko a Ligurii nedaleko Říma až po Kalábrii na jihu Itálie. Vhodné podnebí na Sardinii garantuje dlouhou golfovou sezonu. Tenisová hřiště jsou ve všech větších městech i turistických oblastech veřejnosti přístupná.

Stále větší oblibu si získává i turistika. Jestli se rozhodnete pro strmé alpské vrcholky v jižním Tyrolsku, nebo mírnou pahorkatinu v regoinu Umbrie, to záleží jen na vaší fyzické kondici. Itálie má ale své stálé místo i mezi milovníky zimních sportů. Nejznámější střediska se nacházejí nejen v Dolomitech a Piemontu, ale také v oblastech Lombardie a Abruzzo.

Geografie: 

Místo

Lago di Garda 45° 28' 16.4676" N, 10° 36' 16.4484" E
Location

Itálie, Malta na FB