Jste zde

Domů » Itálie

Sicílie – země a lidé

Sicilská vlajka

Italský ostrov Sicílie je ve všech směrech velmi fascinující. A to platí i pro místní obyvatele. Jsou velmi hrdí na dlouhou a bohatou historii ostrova a rádi světu ukazují její pozůstatky. Jejich život a mentalita jsou také ovlivněny vulkánem Etna, který je stále ještě "živý" a čas od času ukáže lidem svou ničivou sílu.

Etna ale nepřináší jen zkázu. Její popel, který již v minulosti vychrlila, je velmi blahodárný pro místní zemědělskou půdu. Proto se zde mohou pěstovat nejrůznější plodiny – vinná réva, a další ovoce a zelenina. V kombinaci se sluncem, které zde svítí téměř celý rok, je to dobrý předpoklad pro sklizeň výborných a šťavnatých pochoutek.

V průběhu staletí se na Sicílii vystřídaly nejrůznější kultury a zanechaly zde po sobě výrazné stopy. Ostrov byl pravděpodobně osídlen již před 18 000 lety, což dokazují skalní malby u města Palermo. Nejvíce jsou ale dnes obdivovány pozůstatky řecké a římské kultury. Ti v 8. století př.n.l. založili významná obchodní města Naxos, Syrakusy, Messina anebo Catania. Při dovolené na Sicílii určitě musíte navštívit dobře zachovalé chrámy a měšťanské domy nebo známý rybí trh v Catanii.

Arabové pozvedli před 1000 lety Palermo na hlavní město ostrova. V současnosti se v Palermu prolíná historie a tradice i moderní doba, se vším, co k ní patří. Najdete tu nádherné parky jako je například Orto Botanico. Za návštěvu stojí také nádherně zdobené kapličky, například Palatina, a další zajímavé památky, jako třeba katakomby Convento dei Cappuccini, kde se nacházejí mumifikovaní lidé z 18. a 19. století.

Na Sicílii se můžete vydat během celého roku. V zimě jsou tu teploty velmi mírné, kolem 15 stupňů. V létě na vás čeká v průměru 10 hodin sluníčka denně a teploty dosahující až přes 30 stupňů.

Itálie, Malta na FB