Jste zde

Domů » Itálie

Sardinie - informace, 1. část

Sardinie - informace, 1. část

Sardinie je jeden z italských ostrovů a je po Sicílii druhým největším ostrovem ve Středozemním moři. Sardiňané ostrov nazývají Sardinna, Sardigna nebo Sardingia, italsky se řekne Sardegna a katalánsky Sardenya. Egypťané ho nazývali Schardana a Řekové Sandalyon, protože její tvar připomínal otisk boty.
Větší část místních obyvatel ovládá jeden z dialektů urdštiny, která patří do románské jazykové rodiny. V praxi ale dominuje ve veřejném i osobním životě italština.

Ostrov společně s několika dalšími, menšími ostrovy společně tvoří autonomní správní oblast Itálie, která se jmenuje stejně jako ostrov. Celkem zaujímá plochu o rozloze 24 090 km2 a žije zde přes 1,5 milionu obyvatel. Hlavním městem ostrova je Cagliari.

Sardinie se nachází 200 km od italské pevniny, 190 km od ostrova Monte Argentario a od Tuniska, které se nachází směrem na jih, je vzdálena pouhých 180 km. Mezi Sardinií a pevninou se rozkládá Tyrhénské moře. Směrem na sever, asi 12 km, leží francouzský ostrov Korsika, který je od Sardinie oddělen úžinou Bocche di Bonifacio. Směrem na západ se nachází španělský ostrov Menorca, který náleží souostroví Baleáry, a je vzdálen asi 335 km.

Sardinie - informace, 1. část

Itálie, Malta na FB