Jste zde

Domů » Malta

Ostrov Gozo a památky

Citadela Ta´Pinu ve městě Victoria
Autor: zoonabar

Centrem veškerého dění na ostrově Gozo je hlavní město Victoria. Victoria je nejen moderní kulturní metropolí, ale také místem mnoha historických památek. Až do roku 1887 neslo město arabský název Rabat, což znamená "opevněné město". Pozor, nepleťte si ho s Rabatem u města Mdina na hlavním ostrově Malta. Metropole leží uprostřed Goza, a žije zde téměř čtvrtina celé ostrovní populace. S necelými 7 tisíci obyvateli je tak nejvíce zalidněným místem na ostrově.

Mimo citadely Ta´Pinu stojí za vidění katedrála Santa Marija, kterou navrhl a zařídil Lorenzo Gafa v letech 1697 - 1711. V době stavby katedrály ale došly peníze, a tak nikdy nebyl dostavěn její dóm. Uvnitř katedrály se nachází malby Antonia Manuela. Dále je zde muzeum, kde jsou vystaveny stříbrné i zlaté sakrální památky a předměty, které se obvykle v kostelech používají. Nachází se zde i muzeum archeologie s exponáty z různých míst Goza, muzeum místní historie a muzeum folklóru.

Ve staré věznici je umístěno muzeum řemeslnictví, které nabízí pohled do tradičního i moderního uměleckého řemesla. V žádném případě byste si neměli nechat ujít nádherný výhled na ostrov z cimbuří citadely. V roce 1693 byla při velkém zemětřesení zničena velká část středověkých budov mimo citadelu, ale většina z nich byla opět nově vystavěna.

Uprostřed labyrintu tvořeného malebnými úzkými uličkami města, na náměstí Pjazza San Gorg, stojí barokní bazilika San Ġorġ zasvěcená svatému Jiří, která byla postavena v letech 1672 - 1678. V roce 1818 získala stavba novou fasádu a v roce 1958 jí papež Pius XII. povýšil na baziliku. Známá je také pod názvem "Zlatý kostel".

Bazilika je zcela pokryta mramorem a vyzdobena nejrůznějšími symboly, které připomínají historii Goza již od nejstarších kultur, které se zde usídlily. Všechny malby v dómu jsou dílem římského malíře jménem Giovanni Battista Contiho. Další malby vytvořili umělci Mattia Preti, Giuseppe Cali a Stafano Erardi. Zajímavá je také dřevěná socha svatého Jiří, kterou vytesal Paolo Azzopardi v roce 1841.

Vysoko nad červenou pláží Ramla l-Hamra, kterou mnozí považují za nejhezčí na ostrově, se nachází Calypsina jeskyně. Někteří lidé tvrdí, že se jedná o jeskyni, která se objevila v Homérově eposu Odysea. Na pláži se nacházejí pozůstatky rytířské pevnosti z poloviny 18. století, která měla chránit před nepřátelskými invazemi.

Geografie: 

Místo

Bazilika San Ġorġ ve Victorii, ostrov Gozo 36° 2' 38.5728" N, 14° 14' 20.4468" E
Location

Itálie, Malta na FB