Jste zde

Domů » Itálie

Ostrov Capri, 2. část

Grotta Azzura - Modrá jeskyně

Na ostrově Capri vládne velmi mírné podnebí. Průměrné teploty zde v zimě dosahují 13°C, v létě se pak vyšplhají i přes 23°C. Hlavní sezóna tu probíhá od května do října. Díky mírnému podnebí však můžete na ostrově trávit dovolenou po celý rok. Pokud máte raději klidnou dovolenou, bude se vám tu určitě líbit na jaře a na podzim. V tomto ročním období jsou totiž liduprázdné pláže a kavárny nebývají přeplněné.

Pokud během dovolené netoužíte po okázalosti a hluku, zajeďte si do městečka Anacapri, které nabízí také plno věcí k vidění. Například nejslavnější jeskyni na světě Grotta Azzura (Modrá jeskyně), která svů název získala díky působivé hře barev. K této jeskyni vyjíždějí motorové čluny z letoviska Marina Grande.

Vstup do jeskyně tvoří pouze asi 1,5 m vysoký skalní otvor v moři. Jeskyně je asi 52 metrů dlouhá a 30 metrů široká, voda v ní je asi 15 metrů hluboká. Vzhledem k tomu, že se denní světlo z velké části odráží pod hladinou moře, voda se uvnitř jeskyně třpytí ve zvláštním odstínu modré. Jeskyni, kterou využívaly již ve starověku nymfy, znovuobjevil v roce 1826 německý básník August Kopisch a od té doby sem proudí davy turistů. Jeskyně je nepřístupná pokud jsou velké vlny, pak je vstup do ní zakázán.

V místě doporučujeme také navštívit kostel sv. Michala s mozaikovou podlahou a letní vilu San Michele švédského spisovatele Axela Muntheho, který zde napsal svůj bestseller "Kniha ze San Michele". Villa San Michele byla postavena bez pomoci profesionálních architektů na principu "co nejvíce vzduchu a slunce". Munthe zde shromažďoval staré umělecké poklady a založil tu také ptačí rezervaci.

Ostrov je známý pro jeho exkluzivní módní butiky, které vedou značky mnoha slavných návrhářů. Také místní parfémy a sandály jsou zde vysoce žádaným zbožím. Nejznámější nákupní ulicí je Via Camerelle, která odbočuje z Piazzetty. Zde najdete vedle sebe obchody slavných jmen jako je např. Armani, Versace anebo Valentino.
Ceny jsou tu všeobecně poměrně vysoké. Módní zboží (zejména obuv), keramiku a upomínkové předměty můžete zakoupit mnohem levněji na pevnině v Neapoli.

Banky většinou mívají otevřeno pouze dopoledne, v hotelech a restauracích vyšší úrovně ale můžete platit platební kartou. Bankomaty najdete ve městě prakticky všude. Na ostrově jezdí linkové autobusy a dokonce také lanovky. Pokud si chcete půjčit auto, udělejte tak ještě před dovolenou, vyjde to cenově lépe.

Geografie: 

Místo

Jeskyně Grotta Azzura 40° 33' 39.6864" N, 14° 12' 21.4632" E
Location

Itálie, Malta na FB