Jste zde

Domů » Itálie

Města Chieti a Sulmona

Abruzzo - Chieti a Sulmona

V nadmořské výšce 300 m se rozkládá na první pohled celkem moderní a nezajímavě vypadající městečko Chieti. Ovšem zdání může někdy klamat, neboť právě zde se nachází nejstarší sídliště italské kultury a Chieti tak patří mězi nejstarší italská města.

Chieti je univerzitní město, kde žije přes 50 tisíc obyvatel. Leží asi 15 km od pobřeží Jaderského moře, v blízkosti řeky Pescara. Skládá se zde dvou částí, ze starého města Alto, které leží na kopci nad údolím a moderní části Scalo v údolí.

Za vidění určitě stojí ta starší část, která si dodnes zachovala historický vzhled. Zajímavou stavbou je katedrála ze 13. století s barokním interiérem.
Obzvláště zajímavá jsou dvě muzea. To první nachází v centru a jedná se o archeologické sbírky z oblasti Abruzza. Jedním z nejvyhledávanějších exponátů je 2,7 m vysoká socha římského válečníka z Capestrana. Druhé muzeum nabízí archeologické vykopávky "La Civitella".

V horském městečku Sulmona žije asi 25 000 obyvatel a leží v blízkosti přírodního národního parku Majella, obklopené nejvyššími vrcholky Apeninského řetězce. Proslavilo se především svými cukrovinkami. Sladkosti můžete vidět ve všech tvarech a barvách v obchodech na pěší zóně.

Historickými skvosty, které zde stojí za vidění, jsou např. katedrála San Panfilo, kostel San Gaetano nebo paláce Tabassi a Santa Annunziata. Poslední červencový víkend se zde slaví svátek Giostra, při jehož oslavách proti sobě nastoupí na koních a v pestrých renesančních kostýmech obyvatelé všech 6 částí městečka.

Geografie: 

Itálie, Malta na FB