Jste zde

Domů » Malta

Maltská kuchyně, 2. část

Maltský pokrm "Bragjoli"

Jsou to malé ruličky z křupavých plátků těsta, které jsou plněné různými delikátními náplněmi. Mezi ty nejoblíbenější se řadí se sýrem ricotta a vejcem. Někdo pak upřednostňuje masové náplně nebo z ančoviček. Velice oblíbené jsou hrachové náplně, které jsou skutečně delikátní. Pastizzi jsou k dostání prakticky na každém rohu a také v každém baru. Nejlépe chutnají horké, Malťané si k nim rádi dávají šálek kávy nebo čaje, servírovaný v nádobě ze skla.

Obyvatelé ostrova Malta nemají v oblibě pouze plněné pochoutky, sladké pečivo a další pokrmy z těsta. K jejich oblíbeným pokrmům patří také maso, drůbež a ryby. Návštěvníci by určitě neměli vynechat ochutnávku plněné sépie, která se podává s chutně okořeněnou rajčatovou omáčkou s česnekem. Ti, kteří se chtějí s místní kuchyní seznámit ještě blíže, by si neměli nechat ujít králičí pečínku na víně a s česnekem. Tento pokrm má ne zcela snadno vyslovitelné jméno – "Fenek bit – tewm ubl – lmbid".

Velkou pochoutkou jsou také bragjoli – rolády z hovězího masa, které jsou plněné chutně okořeněným vepřovým masem, vejcem, chlebem a petrželkou. To vše je pomalu pečené v delikátní šťávě. Další místní delikatesou je plněné drůbeží maso, které je pečené pěkně dozlatova na pečených bramborách, cibuli, česneku a bylinkách. Hostům je tento pokrm servírován přímo z pece.

A čím by byla místní kuchyně bez všech těch nápaditě připravovaných zeleninových specialit? Lilky, artyčoky, rajčata, papriky, mladé dýně a dokonce i cibule nebo olivy jsou součástí chutných náplní s mletým masem, ostatními druhy zeleniny a bylinek a jsou "obchodní značkou" maltské kuchyně.

Kuchyně Malty má něco společného s kuchyní Sicílie. Není divu, Sicílie je od ostrova Malta vzdálená pouhých 90 km. Klimatické podmínky, půda a také dary moře jsou téměř stejné. Na Maltě i na Sicílii jsou hlavní součástí pokrmů těstoviny. Ačkoliv jsou po celé Maltě dostupné kvalitní těstoviny, většina místních žen upřednostňuje při přípravě pokrmů těstoviny vlastní.

K nejvíce oblíbeným patří ravjul (ravioli), které jsou většinou doma vyráběné z pšeničné mouky a láskyplně plněné náplní z čerstvého sýru ricotta a petrželky. Jako příloha je podávána rajčatová omáčka, také domácí výroby, která je velice chutně ochucená celerem a čerstvou bazalkou. To celé je pak posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem.

Maltský pokrm "Ravjul"
Geografie: 

Itálie, Malta na FB