Jste zde

Domů » Malta

Maltská kuchyně, 1. část

Typický maltský pokrm "Timpana"

Maltská kuchyně je výtvorem dlouhodobých vztahů ostrova s jeho kolonizátory, kteří měli nad ostrovem Malta po staletí nadvládu, a kteří si zemi uzurpovali pro sebe. Je to ironie, že oblíbené pochoutky těchto "úhlavních nepřátel" nejvíce ovlivnily místní kuchyni. Některé nejoblíbenější pokrmy jsou tak např. tureckého původu, nebo jsou místními specialitami různé nákypy a paštiky anglického původu a i blízkost Sicílie je znát na obsahu hrnců.

Ve většině místních restaurací na návštěvníky dýchne výrazná francouzská nebo italská atmosféra. Při hledání restaurace, která by nabízela čistě maltské pokrmy, musíte mít ale trochu trpělivosti. Hlavní důvod, proč je po restauracích s nabídkou pravé maltské kuchyně menší poptávka než po jejích kosmopolitních sousedech, je ten, že sami místní obyvatelé vyhledávají tradičně málo nebo spíše vůbec stravování mimo svůj domov. V restauracích se stravují většinou jen cizinci, kteří požadují a také dostanou mezinárodně známé pokrmy, které jim jsou blízké.

Místní obyvatelé jedí raději doma, neboť jejich rodiny jsou většinou velké a musí se tak šetřit. V poslední době ale dochází k výrazné změně v chování a zvyklostech turistů. Ti totiž nepřijíždějí již pouze a výhradně za sluncem a mořem, ale chtějí se dozvědět také něco o historii země a o životním stylu jejich hostitelů. A v neposlední řadě také něco o místní kuchyni. To přinutilo také některé majitele restaurací, aby do svého jídelního lístku zařadili také jídla pocházející z ostrova Malta.

Ti odvážnější se dokonce rozhodli, nabízet výhradně tradiční maltské pokrmy. Typický je velký výběr plněných nákypů a paštik. Náplně jsou zhotoveny z různých chutných směsí zeleniny, sýrů, ryb, masa a rýže. Tyto pokrmy jsou velmi chutné a také syté. K výborným náplním patří např. směs z mladého květáku, ovčího nebo kozího sýru a z nasekaného vejce, která se dá do těsta a zapeče se do "křupava".

Ještě lahodněji chutná náplň z ryby lampuki, cejna, špenátu, květáku, kaštanů a hrozinek. Speciální delikatesou je pak pikantně okořeněný dýňový nákyp. Ten je připraven ze směsi zralých, oranžově zářivých dýní s rýží a s čerstvou bazalkou v zapečeném křupavém těstě. Tento pokrm má nezvyklou, velice delikátní chuť. Mezi místními obyvateli je také velice oblíbená náplň ze špenátu a ančoviček, která má velmi silnou chuť.

Nejoblíbenějším pokrmem pro každý den je pro všechny místní obyvatele bez pochyb "Timpana". Je to směs z těstovin a silné, dobře okořeněné masové omáčky, to vše zapečené v křupavém těstě.
Na nejrozšířenější maltskou specialitu pro "malý hlad" narazíte téměř na každém kroku v ulicích všech vesnic a městeček. Jsou to oblíbené "Pastizzi", které svojí nezaměnitelnou vůní dokreslují atmosféru ostrova. S velkou pravděpodobností jsou tureckého původu.

Oblíbená maltská specialita "Pastizzi"
Autor: vampirogordo
Geografie: 

Itálie, Malta na FB