Jste zde

Domů » Malta

Malta - informace

Vlajka Malty

Maltská republika (Repubblika ta’ Malta) je jihoevropský ostrovní stát ve Středozemním moři. Maltské souostroví se skládá ze tří obydlených ostrovů: Malta (patří k ní i ostrov Manoel Island, 246 km²), Gozo (Għawdex, 67 km²) a Comino (Kemmuna, 3 km²) a neobydlených ostrovů Cominotto (Kemmunett), Filfla (Filfola), St. Paul’s Islands a Fungus Rock.

Název Malta pochází z punského výrazu "malet", což znamená útočiště. Řekové ostrovu říkali Melite (Μελίτη) a Římané zase Melita. Během britské nadvlády v 19. století byla Malta rozdělena na severní a jižní část. Bývalá britská kolonie získala nezávislost 21. září 1964, 1. května 2004 vstoupila do Evropské unie a od té doby je nejmenším státem společenství. 1. ledna 2008 bylo na Maltě zavedeno euro.

Hlavní ostrov Malta měří na délku přibližně 27 km a na šířku maximálně 14,5 km. Leží asi 90 km jižně od italského ostrova Sicílie. Hlavní město Valletta se nachází jižněji než Tunis, hlavní město Tuniska. Většina obyvatel žije na jihu ostrova. Téměř celý ostrov je lemován skalnatým pobřežím, písečné pláže jsou často jen pár metrů dlouhé.
Mezi nejdůležitější města na ostrově patří Valletta, Mdina, Mosta,
Birkirkara, Qormi, San Pawl il-Bahar nebo Sliema.

Geografie: 

Itálie, Malta na FB