Jste zde

Domů » Itálie

Jídlo a pití na Sardinii

Sardinie - typický chléb Pane carasau
Autor: Rub

Sardinská kuchyně je velmi chutná, ovlivněná venkovem, s množstvím čerstvých surovin a doplňuje ji opravdu velký výběr kvalitních vín. Ke každému jídlu je servírován tenký a velmi chutný chléb.

Tradiční chléb pečou obyvatelé Sardinie podle několik stovek let staré pastýřské receptury. Tento chutný chléb z tvrdozrné pšenice se jmenuje Pane carasau nebo Pane pistoccu a je téměř povinností ho přikusovat ke všem pokrmům.

Dalším tradičním pokrmem jsou těstoviny. Určitě byste měli vyzkoušet těstoviny Culingioni, které se plní špenátem a riccotou a servírují se přelité sýrovou omáčkou. Velký výběr zde mají z čerstvých ryb a nejrůznějších mořských plodů. Tyto pochoutky jsou často grilovány na dřevěném uhlí a připravovány s bylinkami, které jsou pro Sardinii typické - s rozmarýnem a jalovcem.

Velmi oblíbená je také jehněčí nebo vepřová pečeně připravovaná přímo nad ohněm. Tyto pokrmy se ale připravují pouze tehdy, pokud se sejde velká skupina jedlíků a jsou k dispozici ještě mladá zvířata.
Pro Sardinii je typický ovčí sýr pecorino, který chutná nejlépe pouze s černým pepřem a chlebem.

Po vydatném jídle většinou ještě následuje sladká tečka. Dezerty se často připravují z listového těsta, mandlí, rozinek, citrónů a medu. Světlý med z květů pomerančovníků se používá při přípravě mandlového pečiva a tmavý, velmi chuťově výrazný kaštanový med se zase využívá k pečení sladkých taštiček.

Vinařství má na ostrově Sardinie více než 3000-letou tradici. Některé odrůdy vinné révy pocházejí již z období před římskou říší. Dnes se používají k výrobě lehkého bílého vína a těžšího, velmi aromatického červeného vína. V mnoha restauracích nabízejí za dobrou cenu kvalitní stolní víno Vini di tavola.

Typický ovčí sýr Pecorino
Autor: artnbarb

Itálie, Malta na FB