Jste zde

Domů » Itálie

Itálie a sporty

Italský fotbal
Autor: Janex & Alba

Nejoblíbenějším italským sportem je zřejmě fotbal (calcio). Do italského fotbalu se řadí hned několik velice známých klubů, které sklidily mnoho úspěchů na mezinárodních turnajích. Patří mezi ně například Juventus Turín, Inter Milán, AC Milán, Lazio Řím, AS Řím anebo FC Parma. Národní tým Itálie získal světový titul čtyřikrát – v letech 1934, 1938, 1982 a 2006. V roce 1968 se mohla Itálie stát i mistrem Evropy.

Stejně jako fotbal jsou po celém světě známí i italští fanoušci, tzv. "Tifosi", i když v italštině se tak může nazývat jakýkoliv přívrženec čehokoliv. Nicméně v posledních letech jsou takto nazýváni zejména pravicově orientovaní extrémisté a to především ve spojení s fotbalovými zápasy. Příkladem mohou být situace, kdy byli hráči snědé pleti opakovaně vypískáni z hřiště.

Mezi další velmi oblíbené sporty patří motorismus, a to již od dob druhé světové války, kdy jezdec Tazio Nuvolari a výrobci automobilek Alfa Romeo a Fiat začaly s velkolepou italskou závodní tradicí. Po válce bylo Ferrari nejznámějším a nejúspěšnějším týmem ve Formuli 1.

Nesmíme zapomenout i na populární motocyklové závody. Giacomo Agostini, zvaný "Božský Ago", je nejúspěšnějším jezdcem v historii mistrovství světa motocyklů vůbec. Tato tradice pokračuje dodnes, a to zejména prostřednictvím velkého miláčka publika Valentina Rossiho. Dalšími jsou například Loris Capirossi, Max Biaggi a Marco Melandri. Také výrobci motorek MV Agusta a Ducati jsou díky svým velkolepým úspěchům známí po celém světě. Závody Formule 1 a motocyklová klání se tradičně konají na okruzích Monza, Imola a Mugello, kam každoročně proudí tisícové davy diváků.

Kromě jiného je Itálie považována i za "cyklistický stát". Závod Giro d´Italia je hned po Tour de France považován za druhou nejvýznamnější cyklistickou událost ve světě. Tento důležitý závod byl založen v roce 1909, a od té doby se konal každý rok s výjimkou období světových válek. Mezi nejvýznamnější cyklisty patří kromě jiných i zesnulý Marco Pantani a Mario Cipollini, popřípadě z cyklistické historie i Fausto Coppi a Gino Bartali.

S výjimkou Apulie a Sardinie najdete ve všech italských regionech i dobře vybavená lyžařská střediska. Pro zahraniční turisty jsou velkým lákadlem především ta alpská. Mez nejznámější lyžaře patřil Giorgio Rocca a Isolde Kostner. V zahraničí je pravděpodobně nejznámějším italským lyžařem stále Alberto Tomba.
Kromě těchto sportů patří v Itálii k oblíbeným sportům i vodní pólo, basketbal, volejbal a ragby.

Geografie: 

Místo

Okruh v Monze 45° 37' 8.4288" N, 9° 17' 3.264" E
Location

Itálie, Malta na FB