Jste zde

Domů » Malta

Historie Malty

Historie Malty

Na ostrově Malta se nacházejí stopy 6000 let starého lidského osídlení, od kamenných chrámů megalitického věku, přes římské hrobky a katakomby, až po impozantní opevnění Maltézského řádu. Malta vznikala pod měnícím se vlivem většiny velkých historických kultur.

V průběhu staletí tu zpočátku dominovali Féničané, Řekové a Římané, po pádu Říma germánští Vandalové a Ostrogóti. V 9. století, kdy byly maltské ostrovy součástí Byzantské říše, byly podmaněny Araby. V 11. století patřily ostrovy Sicílii a v roce 1282 Aragonii.

Roku 1530 dal španělský král ostrovy jako léno Maltézskému řádu, jehož protestantská větev je dnes známá jako Johanitský řád. Tento řád nechal posílit opevnění přístavu a úspěšně bránil ostrov proti Osmanským útokům (velké obležení Malty roku 1565). V důsledku toho bylo v roce 1566 založeno opevněné město Valletta, pojmenované podle velmistra Jean Parisot de la Valette.

R. 1798 ustoupil suverénní Maltézský řád bez boje francouzským revolučním vojskům pod vedením Napoleona, který cestoval do Egypta. Francouzská nadvláda však trvala pouhé 2 roky, neboť Malťané povolali na pomoc Brity pod velením admirála Nelsona. Když Francouzi odtáhli, byl zde umístěn britský regiment, v roce 1814 po vyhlášení Pařížského míru se stala Malta britskou královskou kolonií.

I ve druhé světové válce hrál ostrov důležitou roli, když došlo k těžkým bojům v okolí strategicky důležitého přístavu, ze kterého bylo narušeno zásobování německého sboru "Afrikakorps". Ostrov tak byl silně poničen německým bombardováním, mnoho budov kolem přístavu bylo zničeno.
Obyvatelstvu ostrova bylo uděleno roku 1942 britské vyznamenání za statečnost - George Cross (Jiřího Kříž), které můžete vidět i dnes na státní vlajce maltské republiky.

Roku 1947 země získala samosprávu jako parlamentní demokracie, roku 1964 nezávislost od Velké Británie, ale zůstala jako člen společenství Commonwealth. 13. prosince 1974 se Malta prohlásila republikou a zřekla se tak královny jako hlavy státu. 1. května 2004 vstoupila do Evropské unie a 1. ledna 2008 se stalo oficiální měnou na Maltě euro a vystřídalo tak maltskou liru (v maltském jazyce lira maltija).

Geografie: 

Místo

Pevnost ve Vallettě 35° 54' 10.296" N, 14° 31' 9.5052" E
Location

Itálie, Malta na FB