Jste zde

Domů » Itálie

Emilia Romagna - zajímavosti

Maranello - muzeum Ferrari
Autor: linearclass

Region Emilia Romagna je domovem italských sportovních vozů značky Ferrari, Lamborghini, Maserati, De Tomaso a Pagani i motocyklů Ducati. Nachází se zde mnoho automobilových a motocyklových muzeí. Region je proto nazýván Terra Motori, což v překladu znamená "Země motorů".

Město Maranello, které je "domovem" Ferrari, se pyšní galerií těchto automobilů, v jejichž expozicích jsou ty nejkrásnější a nejvzácnější kousky. Vystaveny jsou zde také jedinečné sériové modely (F40, F50, Enzo atd.), prototypy vozů a mnoho závodních vozů Formule 1.

V okolí města Modena je již po staletí vyráběn pravý ocet balsamico podle původní originální receptury. Provincie Reggio Emilia a Parma jsou zase domovem ochranné známky pravého, originálního parmezánu Parmigiano Reggiano. V kopcích kolem Parmy se také vyrábí známá parmská šunka.

Parma je také sídlem potravinářské společnosti Barilla, jednoho z největších výrobců těstovin na světě, ke které patří mimo jiné také řetězec pekáren Kamps.
Město Sassuolo, ležící 20 km jihozápadně od Modeny, je jedním z největších světových center výroby dlaždiček s více než 40 společnostmi, které vyvážejí své produkty do celého světa.

Celým regionem ale hýbe čilý cestovní ruch. Turisté sem přijíždějí nejen díky termálním lázním v Salsomaggiore na západě a Riolo Terme v jihovýchodní části regionu. Přijíždějí také za kulturou, kterou mohou nabídnout především větší střediska, jako např. Parma, Modena, Bologna, Ravenna anebo Ferrara. Milovníky přírody zase lákají přírodní rezervace v Apeninách i delta řeky Pád.
Za odpočinkem se každoročně vydávají do přímořských letovisek Rimini, Cervia Milano Marittima a Cesenatico milióny turistů z celého světa.

Itálie, Malta na FB