Jste zde

Domů » Itálie

Dovolená v Itálii, 2. část

Italská krajina
Autor: pizzodisevo

A kde začít s návštěvou pamětihodností? V Itálii je to hodně těžké rozhodování, všechno je tady hezké a zajímavé. Pokud máte rádi umění, měli byste začít v hlavním městě Řím. Tolik kulturního dědictví najednou nespatříte snad v žádném jiném městě Itálie.

Musíte stihnout Španělské schody, kde se ráda setkává mládež z celého světa. Dále musíte spatřit náměstí Piazza Navona s majestátní barokní kašnou, Sixtinskou kapli, kterou Michelangelo vyzdobil freskami znázorňujícími stvoření světa.

Musíte pochopitelně zajít k chrámu sv. Petra, centru katolické církve, k chrámu Pantheon, kde je pochován malíř Rafaelo Santi anebo k historickému náměstí Forum Romanum s Vítězným obloukem Septimia Severa.

Dále na vás čeká amfiteátr Koloseum, cesta Via Appia Antica, katakomby a nejlépe bude, když sem za rok opět pojedete na dovolenou.

Čtvrť Trastevere je zase ideální na to, abyste poznali moderní život ve městě. Bydlí v ní zámožní Římané a často ji navštěvují obyvatelé dalších velkých měst.

K dalším zajímavým městům patří Florencie s nejznámějším italským mostem Ponte Vecchio, Pisa se stále šikmější věží a pochopitelně Benátky, romantické město na vodě, jež nechybí v programu snad žádného poznávacího zájezdu do Itálie.

Kromě jedinečných kulturních pokladů si mohou Italové dopřávat i nádherné počasí. Průměrné teploty jsou 11 stupňů v zimě a 31 stupňů v létě. Proto se vám v Itálii bude líbit v jakoukoliv roční dobu.

Od severu směrem na jih je v zemi ve tvaru kozačky tepleji a tepleji. Pokud chcete jen na sever, je nejlepší dobou léto. Na ostrov Sicílie je nejlepší se vydat od dubna do května nebo v září. Centrální oblast je nejkrásnější v létě, ale i v zimě je tam tepleji než u nás.

Nenechte se při cestování odradit divokým jízdním stylem mnoha Italů. Pokud pojedete na zájezd s cestovní kanceláří, auto vůbec používat nebudete. Parkování v druhé řadě je pouze výrazem temperamentní, nekomplikované povahy Italů.

Prostředky veřejné hromadné dopravy jsou cenově poměrně dostupné. Jen za vlak Eurostar, který spojuje velká města, zaplatíte více peněz, ale zato je rychlejší než všechny ostatní vlaky.

V každém případě byste si v něm měli předem rezervovat místo. Autobusy jezdí i do těch nejzapadlejších koutů Itálie.

Geografie: 

Místo

Španělské schody v Římě 41° 54' 21.87" N, 12° 28' 58.53" E
Location

Itálie, Malta na FB