Jste zde

Domů » Itálie

Dovolená na Sardinii, 1. část

Sardinská vlajka

Sardinie není jen druhý největší ostrov ve Středozemním moři, ale i turistická oblast plná tajemství a překvapení. Díky nádherným horským a pobřežním regionům je ideální cíl pro aktivní i klidné turisty.

I tak "malý" ostrov jako je Sardinie se může skládat z mnoha odlišných regionů. Uvidíte tu stará města jako je například Arzachena, fascinující dubové háje a nádherná pobřeží s krásnými plážemi.

Jih ostrova je jeho nejúrodnější částí. Pěstují se zde pomeranče, citróny, zelenina i pšenice. U ústí řeky Flumendosa se pro změnu usídlili plameňáci, volavky a kormoráni.

Sardinie se poněkud odlišuje od zbytku Itálie. To je poznat především na řeči místních obyvatel. Ti většinou mluví sardsky. Jedná se o jazyk, který pochází od starých Římanů a který byl v průběhu staletí ovlivněn jazyky národů, které se na Sardinii usídlili.

Původní ráz ostrova se snoubí s bohatou nabídkou rekreačních aktivit. V sardinských horách dodnes žijí pastevci v kamenných chatrčích. Věže, kostely a vesnice zase svědčí o pestré historii ostrova. Na Sardinii však tyto památky nepůsobí jako muzejní exponáty, nýbrž naopak ladí s barevnou nádherou květinových porostů, ptačím zpěvem a melancholickými pastevci.

Italský ostrov nabízí plno možností všem vyznavačům vodních sportů. Pro plachetnice a čluny je ideální pobřeží kolem Gallury, stejně jako Costa Smeralda a záliv Asinara. Většina surfařů upřednostňuje větrné severní pobřeží, ale perfektní oblasti pro tento špičkový sport najdete i na jihu a západě.

Skalnaté pobřeží nabízí milovníkům šnorchlování a potápění ty nejlepší podmínky pro to, aby se seznámili s mořskými živočichy, poznali podmořský svět a naučili se jej milovat.

Pokud jezdíte na kajaku, nabízí Sardinie plno zážitků i vám. Stačí, když se vydáte na strmé východní pobřeží mezi města Orosei, Cala Gonone a Santa Maria Navarrese.

Ostrov nabízí perfektní podmínky i pro canyoning, dobrodružné slézání soutěsek a pěší turistiku. K oblíbeným činnostem patří i jízda na horském kole po vedlejších a polních cestách. Golfisté se mohou oddávat své vášni na třech osmnáctijamkových hřištích.

Sardinie - jedna z pláží
Autor: Andrew Prime

Místo

Santa Maria Navarrese

Itálie, Malta na FB