Jste zde

Domů » Itálie

Basilicata, 1. část

Region Basilicata leží na slunném jihu Itálie mezi regiony Kampánie, Apulie a Kalábrie. Zaujímá rozlohou asi 10 000 km2 na pobřeží Jónského a Tyrhénského moře a žije zde kolem 600 tisíc obyvatel. Hlavním městem je Potenza s přibližně 68 tisíci obyvateli. V dávných dobách antiky se toto území také označovalo jako Lucania.

Ve vnitrozemí objevíte opravdu nádhernou přírodu Apeninských hor se zelenými lesy, které rostou na úrodné lávové půdě a velké bohatství rostlinných i živočišných druhů. Vinice a olivové háje dávají krajině její zajímavou tvář. V blízkosti strmých tufových svahů údolí Gravina naleznete slavná úzká jeskynní obydlí, známá jako součást světového kulturního dědictví UNESCO, Sassi di Matera.

Tato oblast je zajímavá a také charakteristická malými městy. Ve dvou provinciích - Potenza a Matera - jich napočítáme na 131. Experti říkají, že každý, kdo do Basilicaty přijede jen tak ze zvědavosti, se do tohoto místa ihned zamiluje. Silnice přes region otevítají turistům pohled na krásnou krajinu, horské hřebeny, kopce a města s bohatou historií.
Jako kontrast nabízí Lucania přímořská letoviska s dlouhými písečnými plážemi. Tradičně je region jen málo ovlivněný cestovním ruchem, ale mezi znalci Itálie je považován za skutečný "tajný tip".

Region má opravdu hodně, co nabídnout: zdravotní pobyty v lázních a v letoviscích, nádhernou přírodu v národním parku, pohled do historie v archeologickém parku, skalní kostely a muzea v mnoha městech. Kultura a tradice na vás dýchají v mnoha městech a taktéž cykloturisté tu jistě objeví velmi zvláštní krajinu.

Již v prehistorických dobách bylo na území dnešní Basilicaty možné najít osídlení. Přítomnost lidí v údolí Brandano a u Venosy byla prokázána již v době kamenné. Z mladší doby kamenné pocházejí zemědělské stavby v oblastech kolem Matery a Melfi. V období antiky byla v tomto regionu založena i větší sídla. Vyvinulo se tu velké spojovací centrum mezi národy u Jónského a Tyrhénského moře.

Vnitrozemí bylo pomalu osidlováno během doby železné. Během tohoto časového období se přistěhovalo do Basilicaty velké množství různých indo-evropských kmenů, včetně Illyrů z pobřeží Balkánu. Řečtí přistěhovalci byli zakladateli prosperující civilizace kolem roku 800 př.n.l., jež dostala v historii název "Magna Graecia".

Geografie: 

Místo

Město Potenza 40° 38' 14.0892" N, 15° 48' 9.7632" E
Location

Itálie, Malta na FB