Jste zde

Domů » Itálie

Apulie a zajímavosti

Apulie - vykopávky Egnazia
Autor: ascherer

Celý italský region Apulie je protkán mnoha historickými pamětihodnostmi, protože byl osídlen již tajemstvím opředenými národy od Dauniů, Messapiů a Peuketiů, přes Řeky a Římany až po období byzantské.

Nejvýznamnější architektonické památky pocházejí především z doby vlády římského císaře Fridricha II. Přehlédnout nelze například monumentální hrad Castel del Monte. Mezi další zajímavosti, které stojí za zmínku, patří městečko Gravina s kostelem San Michele delle Grotte vytesaným do tufové skály.

V celé Apulii ale jednoznačně převažují památky z doby románské. Ve všech přímořských městečkách, ale i ve vnitrozemí se nacházejí významné románské stavby. Mezi nejvyhledávanější města, kde na turisty dýchá minulost, patří Bari, Massafra, Mottola, Molfetta, Troia, Monte Sant Angelo, Canosa, Bitonto nebo Trani.

Údolí Itria, zvané "Zona dei Trulli", nabízí oblé stavby z bílého vápence, které skrývají nádherné a všudypřítomné krápníky. Nejznámější je zde městečko Alberobello s domky postavenými ve stylu "trulli". Míst, která dýchají minulostí je mnoho, například vykopávky u města Foggia, Terra di Bari, nebo zajímavé vykopávky Egnazia, nedaleko od města Fasana, ležící u Jadranu.

Další zajímavou atrakcí je velká krápníková jeskyně, možná největší v celé Itálii, která se nachází u města Castellana Grotte, v jehož názvu se již skrývá slovo jeskyně. Pro milovníky přírody je zde určené safari v blízkosti města Fasano. Milovníci paleontologie by zase neměli vynechat návštěvu střediska Altamura, kde jsou k vidění jeskynní malby a zvlášť dobří pozorovatelé mohou objevit rovněž stopy dinosaurů.

Apulie a zajímavosti - jeskyně

Itálie, Malta na FB