Jste zde

Domů » Itálie

Apulie a kuchyně

Apulie a kuchyně

V kuchyni, která je typická pro italský region Apulie, se nejčastěji vyskytuje zelenina, která v ní hraje hlavní roli. Regionální pokrmy jsou spíše skoupé na maso, které se v jídelníčku objevuje jen zřídkakdy.

Obzvláště oblíbeným pokrmem, nabízeným především v zimním období, je Cime di rape, který se skládá ze zelí, divokého chřestu a divoké cibule. Národním pokrmem této oblasti jsou těstoviny Orecchiette. Na jídelním lístku se ale objevují i další italské speciality, jako je například typická pizza.

Téměř každý pokrm, od "vznešené" bruschetty až po jehně pečené s cibulí, je politý olejem. Konec konců, Apulie je největším výrobcem olivového oleje. Fava fazole, oblíbené luštěniny, se používají hlavně do hustých polévek, osvěžujících salátů a vedlejších jídel. Pečená rýže s bramborem, mořskými plody a zeleninou je v Apulii známá jako hlavní chod tzv. "Tiella".

Ochutnat syrové mořské ježky s příchutí citrónu můžete třeba v přístavu ve městě Taranto. Apuliané preferují od starověku jehněčí a skopové, které vaří pouze s voňavými bylinkami, olivovým olejem, a někdy také s pár rajčaty a bramborem. Vnitřnosti se zde také připravují rafinovaně. Například jehněčí srdce se napíchne a peče na hořícím grilu. Jí se pak se syrovým celerem a ovčím sýrem.

Pokud jde o sladkosti, místní obyvatelé milují med, ořechy a sušené ovoce, které dávají vzniknout řadě sladkého pečiva, koláčům nebo koblihám. Kořeny této tradice s nádechem Orientu pocházejí až ze starého Řecka.

Apulie a kuchyně

Místo

Taranto 40° 28' 39.324" N, 17° 13' 37.3908" E
Location

Itálie, Malta na FB