Jste zde

Domů » Itálie

Apulie - informace

Italský region Apulie
Autor: Loloieg

Apulie je jedním z italských regionů, ležící na jihovýchodě země. Hlavním městem je Bari a v celém regionu žije přes 4 miliony obyvatel. Poloostrov Salento tvoří takzvaný "podpatek" pomyslné italské boty. Celá oblast se rozkládá podél Jadranského a Jónského moře. U města Otranto najdete nejvýchodnější bod Itálie, Punta Palascìa, který je vzdálen jen 80 km od albánského pobřeží.

Celé apulské území se skládá převážně z náhorních plošin a pahorkatin (jen 1,5 % území tvoří hory), což dělá z Apulie nejrovinatější oblast celé Itálie. Krajina je rozdělena směrem od severu na jih na hornatý poloostrov Gargáno s okolnímy ostrovy Tremiti, plošinu Tavoliere delle Puglie, další náhorní plošinu Terra di Bari, vápencovou náhorní plošinu Murge, pobřežní náhorní plošinu Tarent a údolí Valle d'Itria, nejjižnější oblast, jejíž součástí je poloostrov Salento.

Jediné pohoří, Monti della Daunia, tvoří hranice se sousedním regionem Kampánie a nejvyšší hora Monte Cornacchia dosahuje výšky 1152 metrů. Apulie se skládá ze šesti provincií: Bari, Barletta-Andria-Trani, Brindisi, Foggia, Lecce a Taranto. Významnými městy jsou Bari, Canosa di Puglia, Brindisi, Gallipoli nebo Taranto.
Zdejší klima způsobuje, že zimy jsou tu mírné a léta horká.

Itálie, Malta na FB