Přejít k hlavnímu obsahu
Itálie a Malta

Hlavní navigace

  • Itálie & Malta
  • O Itálii
  • Itálie - slevy
  • O Maltě
  • Malta - slevy
  • Německé CK
  • Fórum
  • Odkazy
  • Vyhledávání
  • Kontakt
Menu uživatelského účtu
  • Přihlásit se

Drobečková navigace

  1. Domů

Jídlo a pití

Maltská kuchyně, 2. část

Maltský pokrm "Bragjoli"

Jsou to malé ruličky z křupavých plátků těsta, které jsou plněné různými delikátními náplněmi. Mezi ty nejoblíbenější se řadí se sýrem ricotta a vejcem. Někdo pak upřednostňuje masové náplně nebo z ančoviček. Velice oblíbené jsou hrachové náplně, které jsou skutečně delikátní. Pastizzi jsou k dostání prakticky na každém rohu a také v každém baru. Nejlépe chutnají horké, Malťané si k nim rádi dávají šálek kávy nebo čaje, servírovaný v nádobě ze skla.

Zajímavosti v Emilia Romagne

Emilia Romagna s autodromem

Umění a kultura

Italský region Emilia Romagna je opravdu bohatý na umělecké poklady. Dají se sem zařadit zejména města Bologna, Ferrara, Cesena, Parma anebo Reggio Emilia.

Renesanční dvůr města Ferrara zažil svůj první "boom" za vlády knížecí rodiny Este. Působivým zážitkem je studium kulturní historie regionu v knihovně v Ceseně, kde je uloženo více než 3.000 svazků dokumentujících celkový obraz kultury v tomto regionu.

Valle d'Aosta

Valle d'Aosta a vrchol Mont Blanc

Údolí Aosta (Valle d'Aosta) je autonomní oblastí se zvláštním postavením v Itálii. Region má rozlohu cca 3262 km² a bydlí zde kolem 130 tisíc obyvatel. Je tedy nejmenším regionem v Itálii, co se týče rozlohy i počtu obyvatel. Hlavním městem je Aosta.

Bologna

Bologna

Na úpatí pohoří Apeniny, mezi řekami Savena a Reno, leží hlavní město regionu Emilia Romagna, Bologna. Stojí tu od roku 1088 nejstarší univerzita v Evropě, což je důvod, proč je město známé také jako "La Dotta" ("Město učenců“).

Málokde najdete takovou koncentraci umění a kultury, jako ve starém městě Bologni, takže město bylo v roce 2000 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Piemont, 3. část

Italský Piemont a město Murazzano

Jídlo a pití

Piemontská kuchyně je mezi gurmány něčím velmi zvláštním, je považována za stejně chutnou jako typická italská kuchyně, ale místní jídlo musí člověk tak nějak znovu objevovat. Kuchyně je rozmanitá a velice dbá na venkovské tradice, ale dá se tu dodnes pozorovat i francouzský vliv.

Geografie a historie regionu se odrážejí v různých pokrmech. Od jídel pocházejících ze země - "jídel chudých", přes jídla neobvyklá, až k jídlům francouzské kuchyně, tady je možné opravdu všechno.

Piemont, 1. část

Piemontské jezero Lago d’Orta v Itálii

S rozlohou téměř 25.400 km2 je region Piemont (v překladu "Na úpatí hor") po ostrově Sicílie druhým největším regionem v Itálii. Má přibližně 4,3 miliónu obyvatel a jeho hlavním městem je Turín. Region je rozdělen do osmi provincií: Torino, Alessandria, Asti, Cuneo, Novara, Biella, Verbano-Cusio-Ossola a Vercelli.

Jídlo a pití ve Valle d'Aosta

Oblast Valle d´Aosta - sýr Fontina

Provincie Valle d'Aosta na severozápadě Itálie nabízí směs francouzské a italské kuchyně. Je jednou z nejoblíbenějších destinací pro gurmány z Evropy, nabízí jednoduchou, ale nezaměnitelnou a přirozenou kuchyni.

Celá oblast je známá pro svou dobrou "grappu", různé druhy medu, jelítek a specialit z kamzičího masa. Léto je v údolí suché a roste tady rozmanitá alpská flóra a jsou zde také výborné podmínky pro výrobu dobrého mléka.

Jídlo a pití v Apulii a Abruzzu

Olivový olej Terra di Bari

Apulie (Puglia)

Jen stěží byste v Itálii našli území s tak velikou kulinářskou rozmanitostí, jako je Apulie. Region je také znám označením "sýpka Itálie", protože je odtud celá země zásobována pšenicí. Těstoviny a chleba tady hrají velmi důležitou roli.

Ačkoliv není Apulie nijak zvlášť bohatá na vodní zdroje, prosperují tady na pečlivě zavlažovaných pláních rajčata, cukety, brokolice, papriky, brambory, špenát, lilek, růžičková kapusta, fenykl a ostatní zelenina. V Apulii také pěstují ty nejrůznější druhy luštěnin.

Toskánsko

Toskánská krajina

Ztělesněním veškeré touhy a snem všech milovníků Itálie je zcela jistě region Toskánsko. Harmonická krajina koupající se ve světle slunce, jež inspirovala staré mistry malířství k jejich brilantní práci.

Téměř všechny typy krajiny se dají najít v tomto regionu a ukazují se nám tu ve své nejlepší podobě. Z rozsáhlých pláží Marremma na jihozápadě se krajina prezentuje úrodnou rovinou řeky Arno a pak přechází do hustých lesů oblasti Garfagnana, na severu a severovýchodě je Pratomagno.

Dovolená v Kalábrii

Část pobřeží Kalábrie

Co dodává dovolené v Kalábrii takové kouzlo? Italský šarm, úrodné vinice, pestrá flóra, zelené olivové háje a samozřejmě parmazán!

Věděli jste, že pro Italy znamená parmazán daleko víc než jen pouhou potravinu? Připisují mu velkou moc, prý léčí nemocné, děti po něm rostou a sílí. Je jedno, jestli to je pravda nebo ne, ale je jisté, že Italové jsou velmi zdravý národ!

Za to pravděpodobně nemůže jen parmazán, ale lahodná italská kuchyně určitě trochu ano. Tu oceňuje a miluje i mnoho Čechů. K delikátním pokrmům patří sýr, olivový olej a čerstvá zelenina.

Pagination

  • 1
  • Následující stránka
Jídlo a pití

Geografie

  • Itálie
  • Malta

Zařazení

  • Pláže
  • Turistické zajímavosti
  • Památky
  • Jídlo a pití
  • Historie
  • Ubytování
  • Příroda
RSS zdroj