Jste zde

Domů » Itálie

Valle d'Aosta

Valle d'Aosta a vrchol Mont Blanc

Údolí Aosta (Valle d'Aosta) je autonomní oblastí se zvláštním postavením v Itálii. Region má rozlohu cca 3262 km² a bydlí zde kolem 130 tisíc obyvatel. Je tedy nejmenším regionem v Itálii, co se týče rozlohy i počtu obyvatel. Hlavním městem je Aosta.

Velkolepá krajina a středověké hrady lákají společně k tomu, abyste se tady alespoň na chvíli pozastavili. Klidná postranní údolí i ty nejvyšší hory Alp (včetně Mont Blancu, který již spadá do Francie a je se svými 4.807 metry nejvyšším vrcholem v Evropě) a také třeba národní park Parco Nacionale del Gran Paradiso, představují místa nevšední přírodní krásy.

V údolích Valtournenche, Valsavaranche, Val Ferret a Val di Cogne najdete panenskou krajinou, impozantní vrcholy, nádherné ledovce, horské potoky, lesy, luka a pastviny. Stále tady stojí původní horské vesnice v alpském stylu, jejichž střechy z přírodního kamene, dřeva a žuly mají zvláštní kouzlo v každém ročním období.

Národní park Gran Paradiso láká všechny návštěvníky, aby si vyzkoušeli jeho rozsáhlou síť stezek a vychutnali si úchvatnou horskou scenérii v rámci pěší turistiky. Byl založen v roce 1922 na ochranu volně žijících zvířat savojskou dynastií a jeho symbolem je kozorožec.

Asi 4000 kozorožců, kteří zde žijí, svědčí o úspěchu dlouhodobé ochrany v této oblasti, dalším úspěchem je 10 orlů skalních. S trochou štěstí se tu potkáte se svišti, kamzíky, medvědy anebo s rysy. Měli byste si ovšem sebou vzít nějaké občerstvení, protože je tady jen málo pastvin a žádné tradiční horské chaty, jak už to tak jinak v Jižním Tyrolsku bývá.

Vyznavači zimních sportů najdou v údolí Aosta lyžařské oblasti se zárukou sněhu, kde je dokonce možné i letní lyžování, např. na ledovcových svazích pod Mont Blancem. Vybudovali tu pět hlavních alpských lyžařských středisek (mezi mnoha menšími) - Courmayeur La Thuile na Mont Blancu, Cervinia na úpatí Matterhornu, Monte Rosa a Pila.

Téměř 880 km sjezdovek a 300 km běžkařských tratí tady nabízejí jak pro náročné lyžaře, tak i pro začátečníky s malou zkušeností, radostné chvíle z lyžování.

Zájemci o historii budou také určitě spokojeni se zdejší nabídkou, Valle d'Aosta je domovem více než 130 hradů a zámků ze středověku a z období renesance. Tito kamenní svědkové slavné minulosti doplňují význam tohoto údolí jako důležitého centra pro obchod s Francií a Švýcarskem.

Četné římské památky (Augustův oblouk, Porta Pretoria, divadlo a aréna v Aostě) ukazují, že Římané využívali strategickou pozici Aosty na jedné z hlavních křižovatek Alp (přechod přes Alpy přes Velký Svatobernardský průsmyk - Colle del Gran San Bernardo). Opravdu pozoruhodnými středověkými stavbami jsou pevnost Bard u vjezdu do Valle d'Aosta, pevnost Fénis a zámek Issogne, bohatě zdobené freskami.

Valle d'Aosta je oficiálně multijazyčnou oblastí. Úředními jazyky jsou italština a francouzština, které jsou oficiálně ekvivalentní. V italské ústavě je dokonce zapsána dvojí jazyková verze Valle d'Aosta / Vallée d'Aosta. Ve školách má italština a francouzština stejný význam, vysokoškoláci z údolí Aosta musí skládat dokonce italské i francouzské zkoušky.

Blízkost Francie a Švýcarska se také odráží pestrou kuchyní s místními regionálními specialitami (kaštany, zvěřina a sýr). Ochutnáte zde vynikající speciality ze šunky, horské sýry (Fontina, Tome), chutné, bohaté polévky a různé druhy vín.

V údolí Aosta se pěstuje více než 20 odrůd vinné révy a vyrábějí se tu mnohá vína, včetně dobře známých značek, jako např. Pinot Noir, Chardonnay, Rulandské šedé a Müller-Thurgau a místní vína, jako je Petite Arvine, Neyret, Blanc de Morgex a Fumin.

Geografie: 

Místo

Město Aosta 45° 44' 5.7948" N, 7° 18' 47.07" E
Location

Itálie, Malta na FB