Jste zde

Domů » Itálie

Siena

Náměstí Piazza del Campo v Sieně, Toskánsko
Autor: PhillipC

Siena je hlavním městem stejnojmenné provincie v Toskánsku a patří k nejkrásnějším městům v Itálii.

Je známé pro koňské dostihy Palio di Siena, které se konají na centrálním náměstí Piazza del Campo.

Při závodě, který má od středověku pro Sienu obrovský význam, se proti sobě 2x ročně (vždy 2. července a 16. srpna) utká deset ze 17 městských částí, zvaných contrade.

Historické staré město je od roku 1995 na Seznamu světového dědictví UNESCO. Místní univerzita, založená v roce 1240, je jednou z nejstarších univerzit v Itálii.

Staré město je rozděleno do tří částí, Terzo di Città, Terzo di San Martino a Terzo di Camollia. Ty se dále skládají ze 17 místních částí "contrade", které jsou většinou pojmenované po zvířatech.

Napříkald contrada Aquila (orel), Chiocciola (hlemýžď) nebo Leocorno (jednorožec). Členství v contrade lze získat pouze narozením a končí smrtí obyvatele.

Historie Sieny sahá až do dob Etrusků. Později se město dostalo pod nadvládu Římanů, za císaře Augusta bylo známé pod jménem Saena Julia.

Po temných stoletích stěhování národů a raného středověku dosáhla Siena svého zenitu jako nezávislá republika v dobách vrcholného středověku.

Za stále trvající, a mnohdy i zbraněmi prosazované rivality s Florencií, si tuto nezávislost udržela až do poloviny 16. století, kdy bylo město s konečnou platností připojeno k velkovévodství toskánskému.

Jako cesta do minulosti se vám bude jevit i procházka dnešními ulicemi Sieny. Ne náhodou bylo celé historické centrum zapsáno na Seznam dědictví UNESCO.

Chcete-li se blíže seznámit se zdejšími památkami, začněte na hlavním náměstí Piazza del Campo s palácem Palazzo Publico, bývalým duchovním centrem.

Stavba paláce začala v roce 1297, roku 1347 získal svou charakteristickou červenou cihlovou dlažbu, která je členěna světlými proužky travertinu. Uvnitř uvidíte slavné fresky, jako např. Guidoriccio da Fogliano od Simone Martiniho.

102 metrů vysoká věž paláce (Torre del Mangia) byl postavena v letech 1325-1344. Je otevřena i pro veřejnost a ze svého vrcholu nabízí výhled na město a jeho okolí.

V nejvyšším bodě náměstí stojí Fonte Gaia (Fontána potěšení), jejímž autorem byl na počátku 15. století Jacopo della Quercia. Ke chvilce oddychu tady lákají bary, kavárny a restaurace. Můžete se tady klidně posadit i na zem, na dláždění kočičími hlavami, a pozorovat život na jednom z nejkrásnějších míst na světě.

Dále pak můžete pokračovat na náměstí Piazza del Duomo, kde stojí katedrála Santa Maria Assunta. Je jedním z největších kostelů v Itálii a současně i jeden z nejkrásnějších vůbec. Stavba z černého a bílého mramoru je jedním z nejvýznamnějších příkladů gotické italské architektury.

Budova byla až do počátku 13. století trojlodní románskou bazilikou. Odvážný projekt rozšíření začal v roce 1339 a kladl si za cíl vybudovat vůbec ten největší kostel v křesťanském světě. Tato snaha ovšem nebyla korunována úspěchem, neboť se tu v roce 1348 objevila epidemie, po níž došlo k následné hospodářské recesi.

Celá podlaha kostela je pokryta barevnými mramorovými intarziemi. Pomocí techniky "sgrafito" je tu vyobrazeno celkem 56 scén z biblických legend.

Mimořádným zážitkem je také návštěva knihovny Biblioteca Piccolomini, která je vyzdobena zářivými freskami od renesančního malíře jménem Pinturicchio.

Katedrála Santa Maria Assunta v Sieně, Toskánsko
Autor: Sean Liu
Geografie: 

Místo

Piazza del Campo, Siena 43° 19' 7.0572" N, 11° 19' 54.048" E
Location

Itálie, Malta na FB