Jste zde

Domů » Itálie

Ravenna - historie a památky, 2. část

Kostel Sant'Apollinare Nuovo
Autor: Holly H.

Jihozápadně od náměstí Piazza del Popolo pak stojí budova Duomo Sant'Orso v barokním stylu, původně raně křesťanský kostel ze 4. století. Z prapůvodní stavby se zachovala pouze krypta se třemi pozdně antickými sarkofágy a věžovitá kazatelna biskupa Agnella (z poloviny 6. století). Vedle ní stojí osmiboká budova Baptisterio Neoniano, kde opět objevíte krásné mozaiky a mramorové intarzie z 5. století.

Na rušné ulici Via di Roma uvidíte palácový Theodorikův kostel Sant'Apollinare Nuovo z 5. století. I zde zdobí vnitřní stěny krásné mozaiky a opravdu pozoruhodných 24 mramorových sloupů z byzantské Konstantinopole, které nesou celý strop.

Nenechte si ujít ani návštěvu proslulé baziliky Sant'Apollinare in Classe, která je považována za jednu z nejkrásnějších památek křesťanské architektury. Byla postavena v dnes již zastavěném přístavu římského města, 5 km jižně od centra města Ravenna, v letech 535 - 549. Své pojmenování získala po prvním biskupovi z Ravenny, mučedníku Apollinariovi.

Rané křesťanské kostely nebyly, jak by se dalo předpokládat, stavěny podle plánů antických chrámů, ale nalezly vzor u známé architektury římských tržnic, které se také nazývaly bazilikami. Tak se tyto kostely skládaly z hlavní podlouhlé lodi se zónou vysokých oken a apsidou mezi dvěma nižšími postranními loděmi. Zvláštnost tohoto stavebního díla - Campanile, byla postavena až u 400 let později. Jedinečné jsou též mozaiky na apsidě a na vítězném oblouku z 6. a 7. století, představující "Proměnění Páně".

Kostel Sant'Apollinare Nuovo - mozaiky
Autor: Holly H.
Ravenna - bazilika San Vitale
Autor: Holly H.
Bazilika San Vitale - mozaiky
Autor: Holly H.

Itálie, Malta na FB