Jste zde

Domů » Itálie

Palermo, 1. část

Italské město Palermo na Sicílii
Autor: Ians 1988

Město Palermo se nachází na severním pobřeží italského ostrova Sicílie ve velké zátoce Tyrhénského moře, na úpatí hory Monte Pellegrino. Je hlavním městem autonomní oblasti Sicílie a hospodářským a kulturním centrem celého ostrova. Se svými přibližně 650 tisíci obyvateli je to páté největší město v Itálii.

Historie města

Féničané založili město jako obchodní základnu v 8. století př.n.l., původní název města Ziz (v překladu ""Květina") pocházel z punštiny. Poukazoval tak na úrodnost krajiny. Současný název dali městu Řekové, kteří přístav chtěli získat. Na rozdíl od jiných velkých měst na Sicílii se ale Palermo nikdy nedostalo pod řeckou vládu.

Během první punské války bylo město důležitou baštou Kartáginců, než si ho podmanili Římané a za vlády císaře Oktaviána se vyvinulo v jedno z nejdůležitějších měst na Sicílii. Za vlády Arabů (od roku 831) bylo dokonce hlavním městem saracénského emirátu. Za nadvlády Normanů (od roku 1072) a dynastie Štaufů (od roku 1194) pak nastal "zlatý věk" Palerma.

Historie města je plná různých změn, a to jak v architektuře, tak v kultuře: kromě arabských kopulí tu objevíte barokní kostely a paláce, kromě byzantské mozaiky i normanské královské hroby, kromě orientálních tržnic i pestré pulzující čtvrti starého města.

Ale město má kromě své krásy také své problémy. Je tady vysoká nezaměstnanost, jednotvárné celé obytné čtvrti v okrajových oblastech a ohniska sociálních nepokojů. Přesto návštěva tohoto fascinujícího a rozporuplného města zcela určitě stojí za to.

Pamětihodnosti

Centrálním náměstím staré části města je Quattro Canti na křižovatce hlavních ulic Corso Vittorio Emanuele a Via Maqueda. Barokní paláce v jeho čtyřech rozích mají zakřivené fasády a jsou zdobeny fontánami a sochami představující čtyři roční období, španělské krále a patrony starých čtvrtí.

Královský palác Palazzo Reale (nebo také Palazzo dei Normanni - Normanský palác) najdete v nejvyšším bodě starého centra. Byl postaven v 9. století Araby jako letní sídlo pro emíry a od té doby se město stalo politickým centrem ostrova.

Po dobytí Sicílie Normany nechal Roger II. Sicilský vybudovat své sídlo právě v tomto paláci. Odtud pochází název Královský palác (Palazzo Reale) anebo Normanský palác.

Italské město Palermo
Autor: Leandro
Italské město Palermo - katedrála
Autor: Leandro
Italské město Palermo - kostel La Martorana
Autor: Leandro
Italské město Palermo - fontána Pretoria
Autor: Leandro
Italské město Palermo - katedrála
Autor: Leandro

Místo

Quattro Canti, Palermo 38° 6' 56.4264" N, 13° 21' 41.7528" E
Location

Itálie, Malta na FB