Jste zde

Domů » Itálie

Ostrov Sicílie

Sicilská sopka Etna
Autor: Ondablv

I když je Itálie velmi různorodá země, ostrov Sicílie ji ještě překoná. Největší ostrov ve Středozemním moři a současně největší italský region je ještě pestřejší než italská pevnina.

Na některých místech je ostrov hustě osídlený, v některých oblastech najdete zase jen malinké vesničky. Na jižním pobřeží je země vyprahlá jako v Africe, na jihovýchodě rostou dokonce ještě v zimě rostliny ve sklenících a na severovýchodě neusychají subtropické rostliny ani v tom nejteplejším létě.

Na úpatí sopky Etny, z níž občas vystříkne láva, se rozprostírají zahrady plné citrusovníků. Sicilské domy vypadají spíše skromně, ale barokní kostely jsou obvykle honosně ozdobeny. Lákavý cíl pro dovolenou a navíc skutečný ráj pro milovníky moře, pláží a slunce!

Za návštěvu stojí městečko Palermo s mnoha kostely a dómem, na trhu Vucciria zase seženete subtropické ovoce až pozdě do noci.

Všichni turisté chtějí vidět hlavně kapucínský klášter Santa Maria della Pace a katakomby pod ním. Z jeho stropu visí mumie šlechticů a kapucínských mnichů. Byli takto pohřbeni, aby symbolizovali pomíjivost. Je to opravdu děsivě krásná památka.

Prostory královského paláce Palazzo Reale zdobí hlavně zlatá mozaika a drahé kameny. U brány Porta Felice se lidé scházejí již po staletí a vydávají se odtud na procházky k moři. Divadlo Teatro Massimo je zase nádherné secesní dílo.

Pokud se vydáte napříč Sicílií, narazíte na zapadlé vesničky, ale do žádné z nich nevede tak dobrodružná cesta jako do Caltaboletty. Spatříte tam řetězec skalních bastionů, kdy ze skály vyrůstají kostely a hrady. Z vesnice budete mít nádherný výhled na půlku ostrova a už jen kvůli němu se namáhavý výstup vyplatí!

Dobrodružná je i cesta na nedaleký ostrov Stromboli. V noci, když sopka předvádí svou explozivní hru, můžete tuto barevnou nádheru pozorovat z bezpečné vzdálenosti na lodi uprostřed moře. Přes den spatříte nad vrcholem malý pramínek kouře.

Chcete se k vulkánu nějaké sopky dostat ještě blíže? Vláček Ferrovia Circumetnea vás proveze kolem celé Etny. Ta slouží po celé léto jako kulisa divadelním i hudebním představením společnosti Teatro Greco-Romano.

Stejně jako v celé Itálii se i na Sicílii platí eurem. Peníze si můžete vybrat v bankomatu, který najdete i v malých vesnicích. Platební kartou můžete také platit ve většině případů. Sicílie je ve srovnání s jinými italskými regiony poměrně levná oblast.

Železniční síť je na Sicílii opravdu skromná, ale zato na ostrově jezdí hodně autobusů. Ve velkých městech si můžete vypůjčit auto.

Na Sicílii vládne subtropické klima, které se vyznačuje horkým, suchým a dlouhým létem. Zima naopak bývá mírná a deštivá.

A kdy se vydat na Sicílii? Na dovolenou jsou ideální měsíce květen, červen, září a říjen. V červenci a srpnu jeďte pouze v tom případě, že vám nevadí horko a přeplněné pláže.

Místo

Santa Maria della Pace, Palermo 38° 6' 42.1992" N, 13° 20' 21.9984" E
Location

Itálie, Malta na FB