Jste zde

Domů » Itálie

Ligurie a zajímavosti

Ligurie a zajímavá místa

Již za doby říše římské byl tento kraj nazýván Ligurií. Ve středověku bylo území rozděleno na několik městských států. Tím nejznámějším byl městský stát Genua, který od 14. století ke svému území dokázal postupně přiřadit další oblasti a sjednotit tak celý současný region. V letech 1797 - 1815 patřilo území k Francii, později pak ke královské říši Sardinsko-Piemontské, která dala vzniknout italskému království v roce 1861.

Současnou Ligurii proslavila především Riviéra, výtečný olivový olej vyráběný z oliv Taggiasca a také samozřejmě lahodné víno. A kdo by neznal nezaměnitelnou zelenou omáčku z bazalky "Pesto alla genovese", která je nejproslulejším zástupcem ligurské kuchyně.

Místní kuchyně je typickým zástupcem kuchyně středozemní kuchyně, kde jsou zastoupeny jak produkty moře, tak také zemědělské výpěstky. Jídla jsou velmi jednoduchá, používá se hodně koření, především rozmarýn a tymián. Divoce rostoucí koření můžete najít v celém regionu. Nejznámějším regionálním produktem je bezesporu olivový olej, který také tvoří významnou složku lokální gastronomie. Na jídelníčku se setkáte s pokrmy a rybími specialitami jako je focaccia, farinata anebo troffie. Mezi sladkými dezerty vyniká Pandolce.

Mezi nejznámější rodáky Ligurie patří herci Paolo Villaggio, Vittorio Gassman a Giancarlo Giannini, režisér Pietro Germi, hudebníci Niccolò Paganini a Luciano Berio, hudební skladatelé Fabrizio de André, Ivano Fossati, Max Manfredi a Umberto Bindi, vědec Giulio Natta, spisovatelé Edmondo De Amicis, Eugenio Montale, Edoardo Sanguineti, významný kritik Carlo Bo, politici Palmiro Togliatti, Giuseppe Dossetti, Alessandro Natta a Sandro Pertini, anebo známý architekt Renzo Piano.

Mezi velikány historie, kteří jsou spojováni s Ligurií se řadí také proslulý mořeplavec Kryštof Kolumbus, partyzánský vůdce Giuseppe Garibaldi, básník Goffredo Mameli, právník a politik Giuseppe Mazzini anebo admirál Andrea Doria.

Vedle již tradičního fotbalu je v této oblasti také velmi rozšířené a oblíbené vodní pólo. Zrodilo se zde hned několik skvělých družstev: Pro Recco, Rari Nantes Savona, Rari Nantes Camogli, Rari Nantes Bogliasco a Rari Nantes Sori. Mezi basketbalovými kluby vyniká mužstvo Basket Spezia Club, tento dámský klub hraje ve skupině A1.

Ligurie a zajímavá místa
Geografie: 

Místo

San Remo 43° 49' 0.7644" N, 7° 46' 52.7592" E
Location

Itálie, Malta na FB