Jste zde

Domů » Itálie

Ligurie a klima

Zapadající slunce v Ligurii

V italském regionu Ligurie převažuje středozemní podnebí, které je však intenzivně ovlivňováno ve vnitrozemí drsnějším horským podnebím a u pobřeží zase relativně teplým Ligurským mořem. Na jih otevřená planina, která je ze severovýchodu chráněna pohořím, způsobuje, že podnebí na území sahajícím od francouzských hranic až po Toskánsko je tak jedinečné.

Apeninské pohoří funguje jako předěl mezi Středozemním mořem a Jadranem, potažmo Pádskou náhorní plošinou. Když je v zimě nad Ligurským zálivem nízký tlak vzduchu, tak studený vzduch, který s sebou přináší srážky, dešťové i sněhové, zasáhne i hlavní město regionu Ligurie, Janov. Sněhových srážek se tak mohou dočkat i obyvatelé na pobřeží.

Léto bývá teplé a vlhké. Průměrné teploty v červenci dosahují např. u města Genua Sestri 21°C - 27°C. 30°C vedra přicházejí v průměru asi čtyřikrát do měsíce, ale díky vysoké vlhkosti vzduchu i v odpoledních hodinách a vlivu moře je pobyt venku celkem příjemný.

Ve vnitrozemí je klima semi-kontinentálního typu. Průměrné zimní teploty jsou výrazně nižší než u pobřeží, zvlášť chladné počasí bývá na Pádské náhorní plošině. Průměrná denní teplota se v zimě pohybuje ve městech Cairo Montenotte 1,8 °C a Sassello 1,4 °C. Nejnižší teploty bývají v této oblasti -2 °C a -4 °C, rekordní teplotní minimum se udává -10 °C. Ale když jsou-li zimy obzvlášť kruté, mohou být noční teploty v některé lokalitě ještě nižší.

V létě jsou teploty dost vysoké, ale pro tuto oblast příznačné velké teplotní rozdíly mezi denní a noční teplotou. Například Cairo Montenotte v nadmořské výšce 338 m vykazuje v dlouhodobých průměrech letních teplot 15 stupňů Celsia v noci a 27,7 stupňů Celsia ve dne.

Žhnoucí slunce v Ligurii

Itálie, Malta na FB