Jste zde

Domů » Itálie

Ligurie - informace

Ligurie na mapě

Přímořský region Ligurie se nachází v severozápadní části pobřeží Itálie. Jeho hlavním městem je Janov a žije zde kolem 1,6 miliónu obyvatel. Ligurie je svojí rozlohou cca 5 420 km² třetí nejmenší italský region. Na západě sousedí s Francií, na severu se nachází regiony Piemont a Emilia Romagna a na východě sousedí s Toskánskem. Na jihozápadě se svažuje k Ligurskému moři, které se prolíná s Tyrhénským a dále pak se Středozemním mořem.

Ze severu kryjí Ligurii dva horské hřebeny, které sahají až téměř k pobřeží. Ligurské Alpy, také někdy nazývané Alpi Marittime, sahají od pohoří Monte Saccarello s nejvyšším ligurským vrcholem (2201 m) až k pohoří Colle di Cadibona. Dále navazuje pohoří Ligurské Apeniny (italsky Appennino Ligure), které jsou severněji známy jen pod jménem Apeniny. Toto pohoří odděluje přímořskou část od severovýchodně ležící úrodné nížiny Pianura padana.

Ligurie je rozdělena na čtyři provincie, které leží ze západu na východ v tomto pořadí Imperia, Savona, Janov a La Spezia. 300 km dlouhé ligurské pobřeží je rozděleno na část Riviera di Ponente ("zapadající slunce"), která se rozkládá mezi Janovem a hranicí s Francií a na část Riviera di Levante ("vycházející slunce"), která zaujímá východní část území od hlavního města až po La Spezii.
Mezi další známá města patří například San Remo, La Spezia, Ventimiglia, Alassio, Imperia (které se proslavilo produkcí olivového oleje), Rapallo, Portofino anebo Savona.

Geografie: 

Itálie, Malta na FB