Jste zde

Domů » Itálie

Lago di Garda, 1. část

Gardské jezero, italsky zvané Lago di Garda nebo také Bènaco, je jedno z Hornoitalských jezer a zároveň největší jezero v Itálii. Jezero leží mezi Alpami a Pádskou nížinou, na severu v regionu Trentino-Alto Adige, na západě v Lombardii a na východě v regionu Veneto.

Jeho antický název přibližně v letech 200 př.n.l. - 800 n.l. zněl Lacus benacus. Název byl odvozen od starověkého boha Benacus. Garda byla vytvořena v době ledové Adižským ledovcem, jehož stopy jsou znát ještě dnes. První osídlení jezerního pobřeží se datuje kolem roku 2000 př.n.l.

Lago di Garda oplývá zvláštním kouzlem. Mnoho lidí, kteří touží poznat Itálii, hledá a najde své štěstí právě tady. U jezera trávili dovolenou tak významné osobnosti jako byli Friedrich Nietzsche, Franz Kafka a Thomas Mann.

Stejně jako kdysi, i dnes přitahuje největší italské jezero davy turistů. A není se co divit. Žádné jiné jezero nenabízí tolik možností, jak zajímavě strávit dovolenou. Kdo má rád společnost a noční život, jezdí do letoviska Desenzano na jižním břehu. Ve městech Garda a Bardolino se zase cítí dobře rodiny s dětmi. Pro sportovce je ideální severní pobřeží. Kdo touží po klidu, najde ho na západním břehu. Pokud se tedy vydáte ke Gardskému jezeru, určitě zažijete takové prázdniny, jaké si přejete.

Lago di Garda nabízí také nepřeberné množství aktivit. Je to ideální místo pro provozování vodních sportů. Aktivitou číslo 1 je surfování. Krásné jezero objevili právě mladí surfaři, protože na severním pobřeží fouká ideální vítr pro surfování. Jejich oblíbeným místem je Torbole, hojně navštěvovaná jsou také městečka Riva, Gargnano a Malcesine.

Ještě delší tradici má jízda na plachetnici. Jezerní závod Centomiglia (100 mil) který se každoročně jezdí v srpnu, už je opravdu legendární. Čluny si můžete půjčit skutečně všude.
Garda je také oblastí turistů, cyklistů a horolezců. Krásné okolní hory přímo vybízejí k tomu, abyste se vypravili na pořádnou túru, absolvovali kurz lezení a vyjeli si na kole. Nebo snad chcete vyzkoušet canyonig?

Místo

Lago di Garda 45° 35' 5.8992" N, 10° 37' 42.9096" E
Location

Itálie, Malta na FB