Jste zde

Domů » Itálie » Italská jezera

Lago di Como, 1. část

Alpské jezero Lago di Como (Komské jezero) je se svojí rozlohou 145 km² a délkou 55 km třetím největším jezerem v Itálii, a s hloubkou 410 metrů je jedním z nejhlubších jezer v Evropě.

Z ptačí perspektivy se od severu k jihu podobá obrácenému písmenu "Y", na jehož obou koncích leží největší města Lecco a Como. Vzhledem k mírnému klimatu tady roste bujná vegetace.

Oblast kolem jezera jistě potěší každého návštěvníka svým nezapomenutelným panoramatem a romantickou horskou scenérií. Obzvláště krásné pohledy nabízí mnoho zámků, nádherné vily, rajské zahrady a parky. Podél pobřeží rostou olivovníky, oleandry, magnólie, borovice a cypřiše.

Jezero Lago di Como je ale známé nejen kvůli krásným scenériím, ale také především díky továrnám na hedvábí, které produkují velkou část celkové světové produkce této textilie.

Italové rozdělují území kolem jezera do čtyř oblastí: Alto Lario je na severu, v centru je jakýsi zlatý střed - Centro Lago, a dvě jižní křídla jsou pojmenována po nejdůležitějších městech Como na západě a Lecco na východě.

Východní břeh jezera nemá turistům moc, co nabídnout. Výjimkou je vesnička Varenna, který patří k nejkrásnějším obcím na pobřeží. K prázdninovým střediskům patří i obce Lecco a Colico, Dorio, Dervio, Bellano a Mandello. Na západním břehu patří mezi nejoblíbenější letoviska Domaso, Gravedona, Dongo, Menaggio, Tremezzo, Lenno, Ossuccio a Cernobbio.

Jih jezera nabízí velmi pestré krajinné formace. Navršené skály svažující se skoro k vodě nebo idylické zahrady. Pokud se vydáte od Coma severovýchodním směrem podél jezera, pojedete přes obce Torno, Nesso, Bellagio a Lezzeno. Odtud na jih zase dojedete přes vesničky Limonta, Vassena a Onno do města Lecco.

Jezero je charakteristické mírným klimatem uprostřed majestátních hor. Vinice na lehce zvlněných svazích se táhnou přes kaštanovníkové lesy a kvetoucí alpské pastviny, a turisté tu mohou plnými doušky nasávat poklidnou atmosféru tichých údolí, malebných vesniček a výšek s fantastickým výhledem.

Na jihozápadní špičce jezera leží, obklopeno malebnými kopci, půvabné městečko Como. Dá se charakterizovat velkými činžovními domy, krásnými parky, bohatou historií a kulturou. V dnešních časech se město stalo velice oblíbenou destinací a také domovem mnoha umělců a osobností.

Město bylo postavené již Římany a bylo považováno za hlavní křižovatku mezi střední Evropou a Římem. Dnes je hlavním centrem pro zpracování hedvábí, které tady prodávají v různých buticích. Jako svědky římské civilizace se tu dají najít pozůstatky městské brány a některých veřejných budov.

Významný je románský kostel Sant'Abbondio z 11. století, mistrovské dílo architektonické školy v Evropě známé jako Mistrovská škola z Coma. Katedrála vykazuje rysy gotické a renesanční architektury a byla kompletně dokončena v 18. století.

Varenna na pobřeží Lago di Como
Autor: Riccardo T.
Geografie: 

Místo

Katedrála v Como 45° 48' 42.696" N, 9° 5' 2.5044" E
Location

Itálie, Malta na FB