Jste zde

Domů » Itálie

Friuli Venezia

Friuli Venezia a pobřeží

V italském regionu Friuli - Venezia se projevuje mnoho kulturních vlivů. Bohatá místní historie je spojena s dějinami sousedních zemí Rakouska a Slovinska, které trvale ovlivnili nejen zdejší jazyk, architekturu a tradice ale v neposlední řadě i kuchyni. Stejně rozmanitá je také zdejší krajina - od fascinujícího světa hor vápencových jihovýchodních Alp, přes nádherné kopce vrchoviny Friuli s vinicemi a sady, až po bizarní krasovou krajinu v okolí Terstského zálivu a v neposlední řadě nekonečné písečné pláže a oblasti lagun na pobřeží Jaderského moře. Ať už aktivní pěší turistickou dovolenou, výpravy za kulturou nebo jen odpočinek na pláži - tento region nabízí skutečně pro každého něco osobitého.

Terst (italsky Trieste) je kosmopolitní přístavní město s neobyčejně bohatou historií, kulturou a nádhernými uměleckými poklady. Jako vyslovená povinnost se jeví návštěva zámku Castello di Miramare. Na ostrohu severně od Terstu si zřídil Maxmilián von Habsburg-Lothringen, bratr císaře Františka Josefa I., nádhernou vilu. Je obklopena krásnou krajinou a dýchá dodnes romantickou atmosférou královského letního sídla, odkud je nádherný výhled na celé pobřeží.

Ale také města Aquileia anebo Grado se zcela určitě vyplatí navštívit. Skutečné kulturní bohatství, nádherné římské mozaiky v Aquileii a malebné staré město v Gradě, kde najdeme i tradiční lázně. Četné zámky a hrady nabízejí k prohlídce atraktivní interiéry a exteriéry, např. Cividale nebo Spilimbergo.

Podobně jako kultura, tak také kuchyně v regionu Friuli Venezia má poměrně pohnutou historii. Pocítíme tu především vliv Habsburků a Rakousko-uherské monarchie, což se odráží v tradičních pokrmech, jako jsou guláš, řízek, Sacherův dort nebo maďarský Dobošův dort. Národním jídlem je ale polenta, ať už míchaná, pečená nebo grilovaná, sypaná sýrem, s masem, rybami, salámem nebo mlékem, polenta je podávána v opravdu nesčetných variantách. Další specialitou tohoto regionu je prosciutto di San Daniele, připravované pouze z vybraného vepřového masa a z vyzrálé 12 měsíční šunky, která se podobá šunce parmské.

Trieste - zámek Castello di Miramare
Autor: Fabio - Miami
Trieste - jedna z budov na náměstí Piazza Vittorio
Autor: barnyz

Itálie, Malta na FB