Jste zde

Domů » Itálie

Dovolená na Sardinii, 2. část

Sardínie - kamenná věž tzv. "nuraghi"

Dovolená na ostrově Sardinie znamená rovněž cestu časem, jelikož dlouhá historie zanechala všude na ostrově stopy: Důkazem velmi starého osídlení okolo roku 1800 př.n.l. jsou impozantní kamenné věže, které se jmenují nuraghi.

Původně jich bylo na ostrově až 8000. Některé z těchto trojpodlažních věží dosahují výšky 12 metrů a někdy k nim patří i další budovy a pevnosti, takže tvoří jakýsi hrad.

Věže postavil tajuplný národ Nuraghierů, o kterém se v podstatě téměř nic neví. Dalšími národy, které zde zanechaly své stopy, byly Římané, Byzantinci anebo Španělé. Z této doby také pocházejí římsko - fénické chrámy v Antasu, tzv. saracénské věže na pobřeží, které měly varovat před nájezdy afrických pirátů, a barokní stavby v hlavním městě Cagliari.

K svědkům dob minulých patří i kostely, třeba románská bazilika v městečku Olbia, San Simplicio, která byla postavená v 11. a 12. století z místní žuly. Castelsardo, katedrála z 15. století, se zase vyznačuje pozdně gotickým interiérem.

V městečku Nuoro, které leží v sardinském vnitrozemí, uvidíte náměstí Piazza Sebastiano Satta s žulovými balvany, které připomínají pravěké umění. V malém městečku Iglesias panuje mezi domy s tepanými balkony čilý ruch.

V tomto městě uvidíte také katedrálu a zříceninu zámku Salvaterra. V blízkých horách se schovává poutní kostel Nostra Signora del Buoncammino.

Letní měsíce mohou být na ostrově Sardinie extrémně horké, na jaře a na podzim je naopak příjemně teplo. Zima sice bývá vlhká, ale teplota jen zřídkakdy klesne pod 8°C. Na horách ale může i sněžit.

Oficiální měnou je euro, můžete používat běžné platební karty. I v menších městech najdete bankomat, ze kterého si můžete vybrat peníze. Tak jako jinde v Itálii, i zde se obvykle dává spropitné ve výši 5 až 10% z ceny.

A kdy se vydat na Sardinii? Aktivním jedincům a milovníkům přírody nabízejí ty nejlepší podmínky jaro a podzim, horké letní měsíce zase lákají turisty k vodě. Pokud se připravíte na bouřky, můžete jet i v zimě, která je ideální hlavně pro turisty.

Na Sardinii se pohodlně a rychle dostanete letadlem,ale můžete zvolit i příjemnou cestu lodí. I autobusové spojení je na Sardinii velmi dobré.

Místo

San Simplicio, Olbia 40° 55' 35.1264" N, 9° 29' 36.2004" E
Location

Itálie, Malta na FB