Jste zde

Domů » Itálie

Costa Smeralda

Pobřeží ostrova Sardinie - Costa Smeralda

Asi 55 km dlouhé severovýchodní Smaragdové pobřeží na italském ostrově Sardinie dostalo svůj název od charakteristické smaragdové barvy moře. Na severu je ohraničené městem Palau, na jihu Olbií.

Z Olbie sem můžete připlout trajektem. Pokud se vydáte pobřežní silnicí z Olbie do Palau, dostanete se k turistickým centrům Porto Rotondo, Cala di Volpe, Porto Cervo a Baia Sardinia, s výhledem na malebné výletní lodě plující na zeleném moři.

Saúdský princ Karim Aga Khan pokřtil pobřeží tímto názvem poté, co tu v 60. letech minulého století z letadla pozoroval pobřeží a zcela spontánně se do tohoto kousku země zamiloval.

Odkoupil pozemky od místních pastýřů a začal na části pobřeží budovat exkluzivní centrum pro mezinárodní smetánku. Dnes sem během letních měsíců cestují z celého světa různé skutečné i rádoby VIP osobnosti a užívají si tady místní módní a osobitou atmosféru.

Ačkoliv není Costa Smeralda pro turisty nějak uzavřená, zachovává si doposud své přírodní krásy. Pobřeží je velmi členité a vedle mnoha strmých skal má také několik písečných pláží.

Ubytovací zařízení tu jsou postavena v místním stylu a splývají se zdejší přírodou, a to i golfová hřiště, přístaviště a nově založené osady, které nejsou nikterak v rozporu s krásnou krajinou bizarních skal, křovin a okouzlujících zálivů. Budovy nesmějí být vyšší než 3 patra a elektrické vedení musí být vždy umístěno pod zemí.

Hlavním městem Smaragdového pobřeží je Porto Cervo, kde se vlastně odehrává veškerý život v létě. Jsou tady restaurace, módní butiky, exkluzivní kluby i elegantní hotely, to vše také za velmi vysoké ceny. Místo je známé svým čilým a exkluzivním nočním životem a přes den zase můžete relaxovat na krásných plážích.

Přímo nádherná je Liscia Vacca v jihozápadní části místa, s celou řadou zátok a s křišťálově čistou vodou. Směrem na jih je pak krásné pobřeží Cala di Volpe s opravdu exkluzivními plážemi, některé s jemným bílým pískem (La Celvia, Capriccioli, největší pláž Cala Liscia, Marinella - ideální pro děti, Rena Bianca, Piccolo a Grande Pevero).

Před pobřežím leží souostroví La Maddalena se sedmi krásnými ostrovy (Maddalena, Caprera, Santo Stefano, Spargi, Buselli, Razzoli a Santa Maria), které byly prohlášeny za národní park.

Jižním směrem se dostanete do Porto Rotondo, které bylo založeno teprve v 60. letech minulého století, a jež se nachází v polokruhovém zálivu (odtud název "Rotondo").

Na pobřeží byla také natočená v letech 1976/1977 část klasické "bondovky" Špion, který mě miloval, s Rogerem Moorem v hlavní roli agenta 007, Jamese Bonda.

Místo

Přístav v Porto Cervo 41° 8' 8.2572" N, 9° 31' 40.638" E
Location

Itálie, Malta na FB