Jste zde

Domů » Itálie

Abruzzo

Itálie a Abruzzo

Tyrkysově modré moře, majestátní, částečně sněhem pokryté pohoří Apeniny s fascinujícími scenériemi horského masivu Gran Sasso d'Italia a mezi tím menší kopečky. Region Abruzzo je rozmanitý a ocení jej zejména milovníci přírody. Žádný jiný region v Evropě nemá tolik území, které je zákonem chráněné (33 % oblasti je chráněno), a proto se Abruzzo také označuje jako region přírodních parků.

Největší z chráněných oblastí je Parco Nacionale d'Abruzzo. Můžete zde podnikat dlouhé procházky v nádherné krajině s lesy, loukami, jezery a nivami. S trochou štěstí objevíte třeba i rostoucí druh orchideje střevíčník, nebo potkáte mírumilovného medvěda, kamzíka, apeninského vlka nebo dokonce uvidíte orla skalního.

Abruzzská údolí, přes která protékaly řeky směřující k moři, se staly ve středověku důležitými uměleckými a obchodními centry. Ještě dnes můžete obdivovat mnoho zdejších umělecko-historických pokladů, archeologické nálezy, muzea, katedrály, zámky nebo akvadukty. Panoramatu hlavního abruzzského města L'Aquila dominují kostely a náměstí a hlavně impozantní hrad ze 16. století.
Rozmanitá krajina láká mnoho turistů, kromě nádherných hor navštěvují i pláže u pobřeží Jaderského moře.

Tradice regionu se odráží také ve zdejších zvycích. Tradiční chov ovcí na horách přispěl k rozšíření široké nabídky pokrmů z jehněčího a skopového masa. Mezi ty nejznámější patří např. Agnello alla brace (jehněčí na grilu na dřevěném uhlí), Arrosticini (jehněčí špízy), Agnello Cacio e Nuova (jehněčí se sýrem a vejcem) nebo známý sýr Pecorino. K jídlům se podává vynikající víno Montepulciano, známé po celém světě pro svou temně červenou barvu a jemnou chuť.

Itálie a Malta, Abruzzo
Geografie: 

Itálie, Malta na FB